Izvor: Capital | Ponedjeljak, 06.06.2016.| 11:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Deset kompanija iz BiH spremno za sajam investicija u Kini

(Foto: Image Team/shutterstock.com)
Povećanje izvoza proizvoda iz BiH u Kinu, te privlačenje kineskih investicija u BiH, glavna su očekivanja od učešća delegacije iz BiH na sajmu 2nd CHINA – CEEC (Central & Eastern European countries) Investment and Trade Expo 2016. koji će od 8. do 12. juna biti održan u kineskom gradu Ningbo, potvrđeno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH (STK BiH).

Prošle godine na sajmu su izlagale dvije kompanije iz BiH dok će ove izlagati njih 10 i to: PTP "Hercegovinavino", "Vinarija Čitluk", Podrum "Andrija", Podrum "Anđelić", "Haliliović, "Komrad", "Nature Line", "Smilje i bosilje", "Hepok", te "Nobel Orient".

U okviru sajma biće održana i ministarska konferencija, zatim 3. seminar privrednih komora Kina-Centralna i istočna Evropa, treći sastanak kontakt mehanizma agencija za promociju investicija, odnosno seminar agencija za promociju investicija Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, te brojni bilateralni sastanci kako predstavnika institucija vlasti i organizacija, tako i privrednika.

Iz Spoljnotrgovinske komore BiH navode da su organizovanjem nastupa kompanija iz BiH na sajmu, zajedno sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, dali podršku i pomoć našim firmama u nadi da će biti ostvareni dobri rezultati koji će pomoći ulasku domaćih proizvoda na veliko kinesko tržište.

Takođe, ističu da je zainteresovanost kineskih uvoznika za proizvode iz BiH zaista velika, što su imali prilike više puta čuti i vidjeti tokom posjeta kineskih delegacija. Osim toga, očekuju jačanje saradnje privrednih komora i agencija za promociju investicija.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.