NavMenu

Pada nivo stranih ulaganja u BiH - Administrativne barijere i politička situacija glavni krivci

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 06.06.2016. 08:48
Komentari
Podeli

Trend pada direktnih stranih ulaganja u BiH prisutan je posljednjih godina. Osim ekonomske krize i recesije, u BiH naročito je izražena siva ekonomija, korupcija, ali i ogromni fiskalni i parafiskalni nameti.

Dodatni problem predstavlja malo i razjedinjeno ekonomsko tržište sa slabom kupovnom moći. Strani investitori kada ocjenjuju mjesto gdje će investirati uvijek biraju tamo gdje će se ulaganja što brže isplatiti. U BiH postoje i strani investitori koji veoma uspješno posluju, jer su uz sve prepreke prepoznali isplativost ulaganja u ovu zemlju.

Politička kriza

Prema podacima sa kojima raspolaže Centralna banka BiH, ukupna direktna strana ulaganja su od 1996. godine do danas iznosila nešto više od 11,6 mlrd KM. Najbolja godina svakako je bila 2007. kada su privatizirana veća državna preduzća i tada je zabilježeno nešto više od dvije milijarde maraka stranih investicija. Godinu kasnije zabilježeno je 1,3 mlrd KM, a od 2009. godine do danas direktna strana ulaganja nikada nisu premašila 800 mil KM.

Ekonomski analitičar Zlatko Hurtić izjavio je za "Faktor" da je ključni razlog pada kako domaćih tako i stranih investicija politička kriza koja se uporno generira.

– To je obeshrabrilo investitore da ulažu u BiH. Stalno potenciranje nekih refenduma i dovođenja u pitanje opstanka BiH šalje jasnu poruku i da nikakve investicije nisu dobrodošle u našu zemlju. Ne treba ni potcijeniti druge faktore poput ekonomske krize u svijetu, slabog i razjedinjenog tržišta u BiH – rekao je Hurtić.

(Foto: isak55/shutterstock.com)
Naveo je kompleksne procedure za uvoz i izvoz, problemi sa porezima, cijena radne snage, veliko sivo tržište, korupcija i spori sudovi dodatno onemogućavaju priliv investicija.

Hurtić je ocijenio da je nabrži put ka rješavanju političke krize u BiH što brži ulazak u Evropsku uniju, što bi našoj zemlji dalo dodatnu sigurnost i privuklo više investicija.

Interes ulagača

Izvršni direktor Udruženja ekonomista SWOT Saša Grabovac kazao je za "Faktor" da ima i primjera stranih investitora koji su ulagali u BiH namjenski, jer su vidjeli interes.

Naveo je primjer preduzeća "Celex" iz Banja Luke, koji je dio slovačke grupe SHP.

– Radi se o slovačkom investitoru koji je otkupio dijelove pogona nekadašnjeg "Incela", a proizvode toaletne papire i maramice. Oni su namjenski kupili firmu, jer su znali da mogu proizvoditi u Banjoj Luci i izvoziti u Slovačku – kazao je Grabovac.

Primjeri Dervente i Tešnja

Saša Grabovac kaže da bi sve lokalne zajednice u BiH trebale slijediti primjere uspješnih općina Dervente, Goražda i Tešnja.

– Ovdje se jasno može vidjeti pozitivan stav i odlučnost lokalnih vlasti da privuku strane investicije. Ako to dvoje imate, bez obzira na sve poteškoće, tada možete ostvariti odlične rezultate – zaključio je Grabovac.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.