NavMenu

Šta je alternativa štednji novca u bankama - Da li se isplati kupovina državnih obveznica?

Izvor: eKapija Nedjelja, 05.06.2016. 14:54
Komentari
Podeli
(Foto: Ti_ser/shutterstock.com)
Rijetki su oni građani Bosne i Hercegovine koji mogu uštedjeti poneku konvertibilnu marku, a kada se odluče na štednju uglavnom gledaju povoljnije usluge banaka. No zbog slabe privredne aktivnosti i loše ekonomske situacije, banke u BiH gotovo su minimizirale kamatne stope za štednju. Kao alternativa uvećanju ušteđevine, građani mogu na berzama kupovati obveznice i trezorske zapise. Kupovinom ovih vrijednosnih papira dobijaju se nešto veće kamatne stope nego da se novac ulaže u banku.

Niski prinosi

Direktorica brokerske kuće "SEE Investment Solutions" iz Sarajeva Aida Bučo izjavila je za "Faktor" da obveznice mogu kupovati sva pravna i fizička lica, no oni mogu biti limitirani s obzirom na to da je nominalna cijena jedne obveznice 1.000 KM, a trezorskog zapisa 10.000 KM.

– Količina je ta koja određuje isplati li se kupovati vrijednosne papire, jer ako se uzme mali broj obveznica onda i nisu neki kamatni prinosi. Sve je do kupaca i njihovog finansijskog potencijala – napomenula je Bučo.

Dodala je da su i prinosi od kamata na entitetske trezorske zapise i obveznice u posljednje vrijeme niski.

(Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)
Sagovornica "Faktora" je dodala da bi tržište vrijednosnih papira oživjelo kada bi državna i privatna preduzeća, te općine počeli izdavati svoje obveznice na berzi za konkretne projekte, poput ulaganja u infrastrukturu.

– U tom slučaju mogla bi se mobilizirati štednja građana, a mali investitori lakše bi mogli ulagati svoj novac. Na ovaj način lakše bi se kreditirala privreda. To bi mnogo značilo i za razvoj lokalnih zajednica, jer bi općine izdavale obveznice, da prikupe novac za ulaganje u poduzetničke zone, koje bi opet donijele rast proizvodnje, zaposlenih itd. – pojasnila je Bučo.

Spomenula je da je ranije prakse da općina izdaje obveznice, ali su ovi slučajevi rijetki. Primjer je Općina Tešanj koja je 2011. godine uspješno izdala obveznice za infrastrukturne projekte, te kasnije uredno otplatila dug.

Kako je kupuje

Bučo je navela da građanin može kupiti obveznice tako što se obrati brokerskoj kući sa kojom zaključi ugovor, te u vrijeme koje je određeno za upis određenih vrijednosnih papira izda nalog za kupovinu i uplati avans.

Sagovornica "Faktora" je zaključila da u BiH nedostaju kvalitetni projekti koji bi bili finansirani putem kupovine vrijednosnih papira, a time bi i ulagači mogli ostvariti veće profite.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.