Izvor: Dnevni avaz | Srijeda, 26.12.2007.| 10:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za FDM zainteresirana i kompanija "Philip Morris"

(Foto: b)

Javni poziv za prodaju većinskog paketa državnih dionica od 67 % u Fabrici duhana Mostar bit će objavljen sutra (27.12.2007.) kazao je direktor Agencije za privatizaciju FBiH Enes Ganić. Ganić je kazao kako je kupovinu FDM veoma zainteresiran "Philip Morris", najpoznatija svjetska kompanija u duhanskoj industriji, čiji je najpopularniji brend "Marlboro".

"Oni su pokazali veliko interesovanje za FDM i očekujem da će se odazvati na javni poziv" rekao je Ganić. Također, Ganić je kazao kako su za preuzimanje kompanije interesovanje pokazali i iz Fabrike duhana Sarajevo. Za to će biti osigurane i potrebne izmjene u Zakonu o privatizaciji. Interese su pokazali i neki investitori iz Mostara i drugih dijelova BiH.

"Zbog svega toga očekujem ozbiljnu i jaku utakmicu prilikom prodaje FDM. Nadam se da će od toga najveću korist imati sama firma i njeni radnici" ističe Ganić. Na ovaj način napravljen je prvi veliki iskorak u konačnom dovršetku privatizacije FDM-a, što je posljednja šansa za preporod fabrike koja je doslovno na izdisaju.

Javni poziv će biti otvoren do kraja januara 2008. godine, kada će biti otvorene ponude, a potom će početi i pregovori s ponuđačima. Očekuje se da bi Fabrika duhana Mostar mogla biti prodata na proljeće 2008. godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.