Izvor: Capital | Četvrtak, 02.06.2016.| 14:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH iskoristila samo pola od 650 mil EUR iz IPA fonda

(Foto: Per Bengtsson/shutterstock.com)
Analiza Centara civilnih inicijativa (CCI) "IPA fondovi – (Ne) iskorištene prilike i mogućnosti" pokazala je da je Bosna i Hercegovina od 2007. do 2013. iskoristila polovinu novca koji joj je bio na raspolaganju.

Na prezentaciji analize koja je održana danas, 2. juna, u Sarajevu navedeno je da je ukupna IPA alokacija za BiH u tom periodu iznosila oko 650 mil EUR, ali da je zbog neispunjavanja uslova Bosna i Hercegovina samo polovično iskoristila taj novac.

Od 2007. do danas sredstvima iz IPA fondova u BiH je finansirana javna uprava s 500.000 EUR, pravda i unutrašnji poslovi s 38 mil EUR, građansko društvo s 1,5 mil EUR, ekonomski razvoj s 10,3 mil EUR, te pravna stečevina EU s 3,5 mil EUR.

Takođe, istraživanja su u pokazala da građani Bosne i Hercegovine nisu u velikoj mjeri upoznati o IPA osnovama, značenjem, mogućnostima i elementima tog finansijskog instumenta, njegovom uticaju na BDP, i slično.

Naglašeno je da akcent važnosti pružanja mogućnosti za korištenje sredstava iz EU pretpristupnih fondova treba posmatrati kao javni interes svake zemlje, s fokusom na svakog građanina ponaosob.

U CCI-u smatraju veoma važnim da u Bosni i Hercegovini budu osigurane sve pretpostavke da bi procent iskorištenosti raspoloživih sredstava u okviru IPA II (od 2014. do 2017.) dostigao svoj maksimum.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.