NavMenu

RS ima najniže cijene gasa u regionu - Onemogućena isporuka potrošačima u FBiH

Izvor: biznis.ba Četvrtak, 02.06.2016. 11:50
Komentari
Podeli
(Foto: nostal6ie/shutterstock.com)
Ukoliko isključimo Lihtenštajn, industrija u BiH lani je plaćala najvišu cijenu gasa u Evropi, veću čak nego što je to slučaj, recimo, u Švedskoj, Njemačkoj, Irskoj ili Belgiji.

To pokazuju podaci "Eurostata" za drugo polugodište prošle godine, prema kojima je gas za industriju u BiH koštao 0,053 EUR za kWh.

Istovremeno, iz "BH-Gasa" tvrde da taj podatak nije tačan, već da je cijena lani smanjena i iznosila je 0,043 EUR po kWh, ali je čak i ta cijena najviša, izuzev Lihtenštajna.

Situacija je, kada je riječ o cijenama za potrebe domaćinstava, ipak znatno optimističnija.

Naime, ako se osvrnemo na podatke iz "BH-Gasa", gas je jeftiniji nego u državama u okruženju, a o bogatijim evropskim državama da i ne govorimo.

Za domaćinstva je gas kod nas lani koštao koliko, primjera radi, u Rumuniji.

Almir Bečarević, koji gotovo dvije decenije prati stanje na tržištu gasa, rekao je da, kada pogledamo ovaj presjek, ne treba biti nikakav poznavalac cijena energenata da zaključite da smo plaćali izrazito visoku cijenu gasa.

- Ovdje posebno mislim na cijenu gasa u industriji, koja je najskuplja u Evropi, izuzev u Lihtenštajnu. Ova anomalija doprinijela je drastičnom padu potrošnje gasa - napominje Bečarević u izjavi za "Nezavisne".

On se osvrće i na podatak da je, u odnosu na sve zemlje u okruženju, BiH krajem prošle godine imala najveću cijenu gasa, te ističe da, ipak, pozitivnih pomaka ima. Na primjer, kako navodi, Vlada FBiH je smanjenjima cijene gasa doprinijela da građani sada plaćaju nižu cijenu.

(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
- Tarifne politike se moraju i dalje mijenjati, a oni koji su doprinijeli ovakvim razlikama, uprava "BH-Gasa", su smijenjeni - naglašava Bečarević, koji je godinama ukazivao na ovaj problem.


Zanimljivo je da preduzeće "Gas-Res" koje posluje u RS ima viškove gasa, te niže cijene, ali im je onemogućeno da taj energent isporučuju potrošačima u FBiH.

- Što se tiče industrije u RS, koja troši gas, ona ima najjeftinije cijene u regionu. "Gas-Res" ima mogućnost da kupcima u FBiH ponudi niže cijene - naveo je Slobodan Puhalac, direktor preduzeća "Gas-Res".

Po podacima iz "BH-Gasa", cijena ovog energenta padala je i ove godine.

- Tokom prvog polugodišta 2016. cijena za domaćinstva smanjena je i iznosi 0,027 EUR/kWh, dok je za industrijske potrošače u 2016. godini ta cijena 0,026 EUR/kWh - naglašavaju iz "BH-Gasa".

Inače, prema ranijim medijskim natpisima, broj potrošača gasa u BiH prepolovio se za prethodnih 11 godina.

U cijenu gasa koju plaćaju potrošači, kako je nedavno objavljeno, uračunati su nenaplaćeni dugovi, štetni ugovori o transportu energenta, loše investicije, provizije posrednika u trgovini te dugovi za gas potrošen tokom proteklog rata.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.