Izvor: eKapija | Srijeda, 01.06.2016.| 15:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Lista loših direktora u Srbiji na sajtu Agencije za privredne registre

(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
U Agenciji za privredne registre (APR) Srbije je u srijedu 1. juna počela da radi Centralna evidencija privremenih ograničenja prava lica registrovanih u APR. Ovaj sistem evidencije objediniće elektronske podatke o vlasnicima, direktorima i drugim rukovodiocima kompanija, kojima su izrečene krivične, prekršajne ili upravne sankcije.

- Zadatak svih državnih organa je da stvori povoljan ambijent za poslovanje, kako za javni, tako i za privatni sektor. Cilj nam je da izjednačimo prava i obaveze privrednika, te da na jednom mjestu imamo edivenciju svih lica i privrednih društava koja učestvuju u ekonomskom životu Srbije - rekao je ministar privrede Srbije Željko Sertić na predstavljanju Centralne evidencije.

U novi informacioni sistem upisivaće se mjere poreskih i inspekcijskih organa, rješenja o oduzimanju ovlašćenja, licenci, dozvola, odobrenja, koncesija, subvencija... Na taj način će se dobiti uvid u pouzdanost firmi u Srbiji, kao i fizičkih lica koja upravljaju kompanijama i raspolažu njihovim novčanim sredstvima.

Podaci o pravnim licima registrovanim u APR-u kojima su privremeno ograničena prava biće objavljeni na sajtu Agencije za privredne registre, dok informacije o fizičkim licama neće biti javno dostupne.

Projekat uspostavljanja Centralne evidencije realizovan je na osnovu sporazuma Ministarstva spoljnih poslova Norveške i Vlade Srbije iz 2013. godine, te ima za cilj da pospješi reformu državne uprave, vladavinu prava i konkurentnost. Za realizaciju ovog projekta Kraljevina Norveška je donirala Srbiji 700.000 EUR.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.