Izvor: Glas Srpske | Srijeda, 01.06.2016.| 15:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Realni sektor više zainteresovan za prebijanje dugova - Banjalučka berza zadovoljna rezultatima druge multilateralne kompenzacije

(Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)
Prebijenih 111,45 mil KM duga epilog je druge multilateralne kompenzacije koju je pratila i jedna dodatna kompenzacija.

U redovnoj multilateralnoj kompenzaciji održanoj 18. maja prebijeno je 100,04 mil KM, a na taj konto stigao je i 11,31 milion KM iz dodatne kompenzacije obavljene pet dana kasnije. Dug je kompenzovalo 1.100 učesnika koji su uspjeli prebiti 10,8% od prijavljenih 1,036 mlrd KM obaveza. Pokazalo se da je realno bilo moguće kompenzovati 359,67 mil KM ili 34,7% ukupnih prijavljenih obaveza.

Iako je u drugoj redovnoj i dodatnoj multilateralnoj kompenzaciji prebijen manji iznos duga u odnosu na prošlogodišnju premijernu i prateće kompenzacije organizatori nisu nezadovoljni jer je dugove prebilo više učesnika iz realnog sektora. Argument za uspjeh je i činjenica da su prošle godine prebijena 164,26 mil KM duga što je suzilo krug dužnika i smanjilo ukupnu vrijednost duga.

Direktor Banjalučke berze Milan Božić je rekao da je izuzetno zadovoljan rezultatima druge multilateralne kompenzacije i najavljuje mogućnost da one budu održavane češće nego što je bilo ranije planirano i da obuhvate još veći broj učesnika. Krug potencijalnih učesnika proširen je za drugu kompenzaciju jer su mogle da učestvuju i firme u stečaju i likvidaciji i one čije je sjedište izvan RS.

- Razmišljali smo da ubuduće kompenzacije budu organizovane na svaka tri mjeseca umjesto dva puta godišnje. Postoji mogućnost da se u cijelu priču uključe firme iz FBiH i Uprava za indirektno oporezivanje BiH jer je u ovoj rundi sama Poreska uprava RS uspjela naplatiti oko 600.000 KM od nelikvidnih, odnosno firmi sa blokiranim računom što je izuzetno dobar rezultat - dodao je Božić.

Iako su učesnici naglasili da im veliki problem predstavlja činjenica da ne mogu prijaviti potraživanja, Božić je naglasio da MLK sistem funkcioniše na principu platnog sistema i da potraživanja ne mogu biti unesena iz razloga što mogu biti sporna.

- Firme su bez velikog troška uspjele riješiti veliki iznos duga i mislim da niko ne bi trebalo da bude nezadovoljan. Problem nisu mogle riješiti firme koje imaju obaveze, a nemaju potraživanja i uvoznici. Za sada se pokazalo da je ovo najbolji način za rješavanje problema unutrašnjeg duga jer je, pored firmi iz Srpske koje su bile obavezne prijaviti dugove u kompenzaciji učestvovalo svega nekoliko privrednih subjekata sa sjedištem van RS koje su mogle učestvovati na dobrovoljnoj osnovi - rekao je Božić.

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Sistem multilateralnih kompenzacija i sesija, osim smanjenja unutrašnjeg duga, mogao bi na duge staze indirektno doprinijeti i jačanju domaće privrede tako što će se firme, znajući da mogu naplatiti veći procenat duga, postepeno sve više orijentisati na pronalaženje partnera iz Srpske.

Finalni rezultati druge multilateralne kompenzacije


111,45 miliona - prebijeni dug

100,04 miliona - prebijeni dug u redovnoj kompenzaciji

11,31 miliona - prebijeni dug u dodatnoj kompenzaciji

1,036 milijardi - prijavljeni dug

359,67 miliona - iznos koji je bilo moguće kompenzovati

10,8% - kompenzovani dug u odnosu na prijavljene obaveze

34,7% - obaveze koje je bilo moguće kompenzovati

Učesnici

1.562 - prijavili obaveze

1.327 - mogli da kompenzuju dug

1.100 - kompenzovali dug

467 - kompenzovali više od 50 odsto duga

233 - u potpunosti kompenzovali dug

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE