NavMenu

Domaći krompir na deponiji, uvozni na trpezi - Više od 20% roda proizvođači iz RS nisu imali kome da prodaju

Izvor: Glas Srpske Utorak, 31.05.2016. 08:39
Komentari
Podeli
Na deponiji će završiti više od 20% prošlogodišnjeg roda krompira, jer proizvođači iz RS nisu imali kome da ga prodaju, a i ono što su prodali bilo je u bescjenje.

Najveći krivac za ovakvu situaciju, tvrde proizvođači, je prekomjeran uvoz.

- Ostale su nam znatne količine krompira, a još veći problem je to što ga nemamo gdje deponovati. Oni koji i uspiju naći kupca daju ga gotovo džaba, po 25 feninga - rekao je predsjednik Udruženja povrtara RS Brane Mastalo.

On je istakao da je prošlogodišnje odobrenje izvoza krompira u EU za naše proizvođače stiglo kasno.

- Očekujemo da ćemo ove godine sa ranim krompirom već u julu izaći na hrvatsko tržište i da ćemo u jesen imati manje količine na našem tržištu - rekao je Mastalo.

Sa viškom proizvoda do unazad dvije godine muku su mučili i voćari, ali od kada je EU uvela sankcije Rusiji lakše dišu.

- Na našu sreću, otvorilo nam se rusko tržište pa njima uspijevamo sve prodati. Bilo bi mnogo bolje da domaće voće ostaje na našem tržištu, jer je kvalitetnije od uvoznog - rekao je predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović.


Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednika RS Stojan Marinković kaže da je problem sa neprodatim povrćem i dijelom voćem nastao kao posljedica nekontrolisanog uvoza.

- Već neko vrijeme tražimo uvođenje sezonskih ograničenja u vrijeme kad pristižu proizvodi sa naših njiva. Borba za uvođenje zaštitnih mjera sa institucijama BiH traje deset, a za zaštitu domaće proizvodnje četiri godine, nažalost, bez uspjeha - rekao je Marinković.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.