NavMenu

Autohtoni proizvodi iz BiH i dalje nezaštićeni - Slovenija i Hrvatska prednjače u brendiranju

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 30.05.2016. 15:47
Komentari
Podeli
(Foto: pilipphoto/shutterstock.com)
Travnički ili livanjski sir, pekmez od jabuke, ćevapi, baklava, fojnički krompir, hercegovački med, cazinski kesten, bosanski sudžuk samo su neki od autohtonih i prepoznatljivih proizvoda i jela iz BiH koja nisu službeno zaštićena. U regionu su u brendiranju hrane najdalje otišli Slovenija, koja je zaštitila 12 i Hrvatska sa 10 zaštićenih proizvoda. Da BiH ima autohtone proizvode, kao što nema, oni bi lakše našli put do evropskih kupaca, a i skuplje bi se prodavali, piše "Faktor".

Profesor nutricionizma na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli Midhat Jašić kazao je da proizvodi u postupku zaštite moraju imati oznake geografskog porijekla i izvornosti, a jela još i oznaku "garantovanih tradicionalnih specijaliteta".

– Da bi se proizvod zaštitio potrebno je formirati udruženje. Udruženje napravi specifikaciju i nađe dokaz da je on tradicionalni proizvod i da se proizvodi samo na tom geografskom području. Dokazi mogu biti spisi, tradicionalne recepture i sirovine – pojasnio je Jašić.

Prema njegovim riječima, sticanje geografskog porijekla mnogo je lakše nego izvornosti.

– Proizvod iz nekog geografskog porijekla može se proizvoditi i van tog područja. Takvi primjeri su vam bosanski sudžuk ili makedonski ajvar. Da bi dobio oznaku izvornosti, proizvod mora koristiti sve sastojke koji se mogu pronaći isključivo na jednom području – objašnjava sagovornik "Faktora".

Jašić navodi da oznake izvornosti, tradicionalnog uzgoja i specijaliteta dodjeljuje ministarstvo poljoprivrede, kojeg BiH nema, nakon što ispoštuje procedure EU-a te dobije potvrdu iz Brisela. Podvukao je da je Agencija za sigurnost hrane BiH, iako joj to nije osnovna djelatnost, donijela pravilnike o zaštiti autohtonosti na koje još niko nije aplicirao.

(Foto: RossHelen/shutterstock.com)
Kandidati za brendiranje


Govoreći o kandidatima za zaštitu Jašić je spomenuo da ih ima mnogo.

– U grupi sireva to su livanjski sir, travnički sir, sir iz čabra, sir iz mijeha, te suhi sir zarica. Imamo pekmez od jabuke, koji se jedino u BiH proizvodi, a tu je i pekmez od šljive bestilj. Jela ima mnogo, primjerice buredžik postoji samo u Sarajevu. Tu su i ćevapi, bosanska baklava, hurmašice – kazao je Jašić.

Zaključio je da je u nedostatku službene zaštite, najbolje brendiranje hrane njena komercijalizacija, da je građani prepoznaju i kupuju.

Gračaničko keranje

Profesor nutricionizma na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli Midhat Jašić kaže da je prema starom zakonu o industrijskom vlasništvu, Institut za intelektualno vlasništvo BiH jedino zaštitio Gračaničko keranje kao autohtoni proizvod, piše portal "Faktor".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.