NavMenu

"Gazprom" razmatra nove gasne projekte u južnoj Evropi

Izvor: Tanjug Četvrtak, 26.05.2016. 08:58
Komentari
Podeli
(Foto: nis.rs)
"Gazprom" razmatra mogućnost novih projekata za tranzit gasa u južnoj Evropi, izjavio je u srijedu, 25. maja 2016. godine, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov poslije razgovora sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom.

- Gasovod "Sjeverni tok 2" nije ruska, već inicijativa niza kompanija iz Evropske unije. Okarakterisana je, barem u Njemačkoj, kao čisto komercijalna inicijativa, bez političke agende, i tako je "Gazprom" doživljava - poručio je Lavrov, a prenosi ruska agencija Tas.

Lavrov je ukazao i na to da su primjetni različiti stavovi Evropske komisije prilikom procjene usklađenosti nekog projekta sa takozvanim Trećim energetskim paketom.

- Nedavno je napravljen jedan izuzetak za takozvani Transjadranski gasovod, i to za potpuno iste tačke zbog kojih je odbačen "Južni tok" - rekao je Lavrov, objasnivši da je Evropska komisija te tačke upotrijebila kao izgovor da ne odobri projekat "Južni tok".

Uprkos tome, "Gazprom" je, prema njegovim riječima, uzeo u obzir interese zapadnih kompanija u projektu "Sjeverni tok 2", zbog čega istražuje mogućnost dodatnih projekata u južnoj Evropi.

- Uvjeren sam da možemo pronaći rješenje koje će zadovoljiti sve, pod uslovom da Evropska komisija objektivno pristupi pitanju evropske energetske bezbjednosti i da ga ne posmatra sa čisto političke pozicije - izjavio je ruski ministar.

Lavrov je podsjetio da je potpredsjednik Evropske komisije zadužen za Energetsku uniju u januaru rekao da je neophodno potpuno obnavljanje energetskog dijaloga između Rusije i Evropske unije, koji je, prema riječima šefa ruske diplomatije, zvanični Brisel zamrznuo prije nekoliko godina.


- Naravno da smo pristali na to. Ipak, Evropska komisija do dana današnjeg nije preduzela nikakav korak za obnavljanje dijaloga. Mi smo spremni - dodao je on.

Krajem februara, predsjednik Upravnog komiteta "Gazproma" Aleksej Miler, generalni direktor italijanske kompanije "Edison" Mark Benajun i direktor grčke DEPA Teodoros Kicakos, potpisali su memorandum o razumijevanju vezano za isporuke ruskog prirodnog gasa ispod Crnog mora preko trećih zemalja do Grčke, i od Grčke do Italije, a sve u cilju uspostavljanja južne rute za isporuke ruskog gasa do Evrope.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Za razvoj industrije u RS do 2026. više od 350 mil KM - Skoro polovina novca biće obezbijeđena iz budžeta

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku kojom se usvaja Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2024-2026. godina, koji je izrađen je u saradnji sa nadležnim ministarstvima/institucijama Republike Srpske. Akcionim planom razrađena je okvirna dinamika realizacije mjera, projekata i aktivnosti za sprovođenje Strategije u periodu 2024. do 2026. godina, sa okvirnim finansijskim sredstvima za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.