Izvor: Fena | Srijeda, 25.05.2016.| 15:33
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Više od 120 stručnjaka na međunarodnoj konferenciji o kliničkim istraživanjima u Sarajevu

(Foto: anawat sudchanham/shutterstock.com)
Više od 120 stručnjaka okupilo se po prvi put u Bosni i Hercegovini, na međunarodnoj konferenciji koja nosi moto "Partnerstvo za pacijenta", a koju je povodom Međunarodnog dana podizanja svjesnosti o kliničkim istraživanjima organizirala kompanija "F.Hoffman-La Roche" u saradnji sa strukom.

Konferenciju su otvorili Heinrich Mauer, ambasador Švicarske, prof. dr Sebija Izetbegović, direktorica Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo i domaćin dr Adnan Filipović, direktor kompanije "Roche" u BiH, saopćili su organizatori.

- Univerzitetski klinički centar Sarajevo, sa visokim stupnjem ekspertize na polju medicinskih nauka i visokim standardima ima potencijal, ali i tendenciju da postane najveći i najvažniji klinički centar u regiji. Kao takav, on je nezamjenjiv partner u svakoj ozbiljnoj, dugoročnoj strategiji uvođenja poboljšanja na polju medicinskih nauka, ali i zdravstvenog sektora uopće. Klinička istraživanja su integralan dio ovog procesa, tokom kojih pacijenti dobijaju vrhunsku njegu i terapiju, dok u isto vrijeme istraživači dobijaju nova saznanja i upotpunjuju svoju ekspertizu - izjavila je dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica UKCS-a i dodaje da je potrebna strateška promjena.

- Više napora se treba uložiti kako bi se poboljšao kvalitet i efikasnost medicinskih istraživanja i kliničkih studija širom zemlje.

Bez istraživanja, nema inovacija niti napretka, kaže dr Adnan Filipović, generalni direktor kompanije "Roche" u Sarajevu.

- Ova konferencija potvrdila je važnost provođenja kliničkih istraživanja u zemljama u razvoju, uključujući tu i Bosnu i Hercegovinu. Imali smo priliku čuti o iskustvima zdravstvenih radnika u BiH u provođenju kliničkih studija, i možemo sa ponosom potvrditi da su one bile visokog kvaliteta, i s izvanrednim rezultatima, kao i klinička istraživanja provedena u EU ili SAD-u - izjavio je Filipović.

Tokom 18 godina svojih aktivnosti, "Roche" u BiH je podržavao i medicinska istraživanja i razvoj zdravstvenog sistema, i dali su podršku svima koji su željeli da se uključe u sprovođenje kliničkih istraživanja, u šta je uloženo više od 40 mil KM. Proveli su više od 35 kliničkih istraživanja, u kojima je učestvovalo više od 1.000 pacijenata."

Ovaj jedinstven događaj je okupio učesnike, kako iz kompanije "Roche" tako i predstavnike zdravstvenih i medicinskih institucija iz EU, Balkana, istočne Evrope i Bliskog Istoka, navode organizatori, prenosi agencija Fena.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.