Izvor: RTS | Četvrtak, 26.05.2016.| 08:33
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Najvrijednija kolekcija automobila na Balkanu - Tito vozio najprestižnije limunzine

Titovi "mercedesi pulmani" i jedan "rols-rojs" najvrijednija su kolekcija automobila na Balkanu i jedinstvena u svijetu. Ti automobili su posljednji ručni radovi njemačke auto-industrije i svakako za ono vrijeme tehnološki najprestižnije limuzine.

Posljednjeg "pulmana" Socijalistički savez radnog naroda Jugoslavije platio je za svog omiljenog vladara čak 600.000 njemačkih maraka u zlatu.

- Ta vozila nikada nisu bila ni u jednom servisu, ovlašćenom ili bilo kom drugom. Uvijek su ugrađivani originalni dijelovi i majstori u Gardi poznaju dovoljno ta vozila da ih mogu održavati - istakao je Mirko Radivojević, zastavnik voda saobraćajne policije Garde Vojske Srbije.

Osim "mercedesa", tu je i "rols-rojs" koji je engleska kraljica Elizabeta poklonila maršalu. Jedinstven je po tome što je jedan od samo osam takvih automobila u svijetu.

Tepihe za njega isporučio je lično tadašnji šah Irana Reza Pahlavi. Inače, i sad se u "Rols-Rojsu" čuvaju drveni kalupi po kojima je savijan lim da u slučaju bilo kakvog sudara mogu ponovo napraviti isto krilo.

Jedan od najvrijednijih automobila Titove zbirke je "mercedes 600 landaulet" u kojem su se vozili mnogi poznati svjetski državnici. Napravljeno je svega sedam ovakvih vozila. Između ostalog, vlasnici su bili bugarski premijer Todor Živkov, Nikolaj Čaušesku, Kim Il-sung, sultan od Bruneja, a za papu je urađena specijalna verzija koja je osim krova koji se skida imala i blindu.

Ova rijetka i lijepa zbirka spasena je 2003. godine kada je trebalo da bude prodata za nekoliko miliona evra onima koji su za nju mogli da u to vrijeme dobiju mnogostruko više.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.