NavMenu

Sklapanje auta više nije primamljivo - Kakva je danas pozicija automobilske industrije u BiH?

Izvor: eKapija Utorak, 24.05.2016. 08:07
Komentari
Podeli

(Foto: Vasily Smirnov/shutterstock.com)
Automobilska industrija u svijetu brzo napreduje tehnološki i svakodnevno se mijenjaju trendovi. Ova industrijska grana u Bosni i Hercegovini prije rata bila je prilično razvijena, od "Tvornice automobila Sarajevo" koja je sklapala vozila, a mnogi proizvođači dijelova i opreme također su bili iz naše zemlje. BiH je u posljednjih 20 godina mnogo radila na obnovi automobilske industrije, a kompanije poput "Preventa", FAD-a, "Pobjede", proizvode i izvoze automobilske dijelove, piše "Faktor".

Budući razvoj

Da li će automobilska industrija u BiH ponovo postati pokretačka snaga, bila je tema panel diskusije koja je održana na Sajmu privrede u Tešnju. Panelisti su bili Zijad Tvrtković iz Vlade FBiH, profesor na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Ahmet Čekić, član Uprave "Preventa BiH" Ćazim Hamzić, tehnički direktor "Pobjede" Tešanj Kasim Kotorić i predsjednik Privredne komore Srednjobosanskog kantona Asim Gradinčić.

Kako je za "Faktor" izjavila moderatorica panela Amela Kečo iz Privredne komore FBiH, zaključeno je da je potrebno formirati grupu privrednih društava koja će imati lidersku poziciju u dobavljačkom lancu za potrebe automobilske industrije u svijetu.

– Grupa bi bila sposobna realizirati projekte u automobilskoj industriji i bila bi značajan dobavljač sa područja BiH za kompanije u svijetu – rekla je Kečo.

Na sastanku je zaključeno i da je potrebno da mašinski fakulteti u Federaciji BiH prilagode nastavni plan i program potrebama industrije i profiliraju kadrove za ove namjene.

Učesnici panela saglasni su da se o svemu informira Vlada Federacije BiH, koja bi pružila podršku automobilskoj industriji.

– Osim izvršne vlasti u cjelokupan proces potrebno je uključiti i komorski sistem, obrazovne institucije, institute i privrednike, te zajednički učestvovati u budućem razvoju ove grane – kazala je Kečo.

Sklapanje automobila

Panelisti su ocijenili da više nije težnja da se na našem području sklapaju kompletni automobili, nego je natjera da se razvijaju pogoni koji u paketu čine automobilsku industriju.

Stručnjaci kažu da sklapanje automobila u BiH više nije primjenljivo, jer su naši pogoni zastarjeli, a u posljednjih 25 godina automobilska industrija u svijetu je tehnološki "daleko otišla", dok mi svoju tek obnavljamo, piše "Faktor".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.