Izvor: Fena | Četvrtak, 20.12.2007.| 01:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Magna Carta" dostigla cijenu od 21,3 mil USD na aukciji u New Yorku

(Foto: b)

Rijetka kopija Velike povelje ili "Magne Carte", engleskog pravnog dokumenta iz 13. stoljeća kojim se ograničavaju ovlasti kraljevstva, prodana je u utorak na aukciji koju je organizirala aukcijska kuća Sotheby`s u New Yorku za rekordnu sumu od 21,3 miliona dolara.

Dokument iz 1297. godine s pečatom kralja Edwarda I kupio je neko putem telefona. Dokument je procijenjen na 20 do 30 miliona dolara.

Za Davida Reddena, potpredsjednika kuće Sotheby`s koja je aukcijskoj prodaji pristupila u utorak navečer, ovaj dokument na pergamentu je jednostavno "najvažniji dokument na svijetu, koji simbolizira vječito čovjekovo traženje slobode".

Neki temeljni tekstovi američkog prava, kao što su deklaracija o nezavisnosti i američki ustav "imaju zajedničkog pretka, a to je Magna Carta, objasnio je Redden agenciji AFP.

Povelja je sročena kako bi obilježila neslaganje između engleskih barona kralja Jeana u vezi s ovlastima kraljevstva. Sastavljena je 1215. godine, a priznata kao zakon 1297.

Dokument prodan na aukciji je jedan od 17 originalnih primjeraka Velike povelje i jedini koji je dat na prodaju. Od 1984. godine je pripadao fondaciji koju je osnovao Ross Perot, bivši kandidat za Bijelu kuću i od tada je izložena u Državnim arhivima u Washingtonu.

Većina ostalih primjeraka se čuva u arhivima, katedralama i britanskim univerzitetima, a samo jedna kopija se nalazi u inozemstvu, u Australiji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.