Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 20.12.2007.| 01:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prepolovljen prihod brokerskih kuća u RS

(Foto: b)

Brokerske kuće u Republici Srpskoj su u drugoj polovini godine ostvarile duplo manje prihode u odnosu na prvih šest mjeseci zbog pada obima prometa akcijama na Banjalučkoj berzi, kazali su "Nezavisnim" u Udruženju ovlaštenih učesnika na tržištu kapitala RS.

Zoran Jeftić, predsjednik te nedavno osnovane asocijacije koja okuplja 11 brokerskih kuća u RS, izjavio je da nizak dnevni promet na tržištu kapitala RS koji je snažno izražen u drugom polugodištu, berzanskim posrednicima značajno otežava rad, pa se praktično bore da ostvare pozitivno poslovanje.

"Sadašnji prosječni dnevni promet na Banjalučkoj berzi od oko pola miliona KM je vrlo nizak. Takvo stanje je nepovoljno za brokerske kuće koje imaju svoje fiksne troškove, a uz to su zbog pesimizma na tržištu i sve veće konkurencije prinuđene smanjivati svoje provizije", kaže Jeftić.

On je dodao da dnevni promet od oko milion KM bio zadovoljavajući u pogledu profitabilnosti brokerskih kuća.

Sve institucije na tržištu kapitala RS, ističe Jeftić, moraju raditi na otklanjanju propusta u dosadašnjem radu kako bi se vratilo povjerenje investitora, napominjući da značajan doprinos u tome može dati Udruženje ovlaštenih učesnika na tržištu kapitala.

"To nije nimalo lako, jer čim tržište krene silaznom putanjom, onda ga je veoma teško zaustaviti a kada ide gore onda jedno drugo samo vuče", kaže Jeftić, koji je i direktor banjalučkog berzanskog posrednika "Hypo brokera".

U Komisiji za hartije od vrijednosti RS (KHOV) ocijenili su da će brokerske kuće, ukoliko žele da ostvare adekvatnu profitabilnost, morati da prošire svoju djelatnost koja je sada mahom usmjerena samo na berzanske i dilerske poslove.

"Berzanski posrednici će morati uspostaviti viši nivo komunikacije sa emitentima na tržištu i investitorima, kao što su market making, odnosno poslovi podrške tržištu, upravljanja portfeljom, kao i poslove agenta emisije i preuzimanja emisije", ističe Miodrag Jandrić, predsjednik KHOV.

On kaže da je taj proces neminovan bez obzira na obim prometa na berzi, podsjećajući da se u RS ove godine otvorilo osam novih brokerskih kuća koje su pojačale konkurenciju na tržištu.

"Koliko je uvođenje novih usluga značajno za napredak poslovanja, osjetile su pojedine brokerske kuće koje su prve uvele e-trading i od tada bilježe povećanje broja klijenata", kazao je Jandrić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.