Izvor: Dnevni avaz | Srijeda, 19.12.2007.| 12:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Osiguranje izvoznika od rizika: Agencija IGA obezbjeđuje naplatu od inostranih firmi

(Foto: b)

Državna agencija za osiguranje od rizika (IGA) stekla je veliko iskustvo s faktoring osiguranjem koje ublažava posljedice nedostatka obrtnih sredstava. Izvoznik koji se kvalificira za faktoring naplaćuje odmah od IGA-e do 80 % od vrijednosti fakture, s tim da IGA preuzima brigu o izvoznim potraživanjima u periodu odgode plaćanja.

Jedini uvjet za ulazak u faktoring su osigurana izvozna potraživanja, odnosno posjedovanje police osiguranja koja služi kao kolateral. Tako je, kako navode iz IGA-e, ovih dana omogućeno "Stolariji" Odžak da naplati potraživanja od partnera iz Španije kojem je poslala robu, a koji je u međuvremenu pao u stečaj. U vezi s faktoring osiguranjem IGA je isplatila sredstva "Stolariji", s tim da će iz stečajne mase firme iz Španije pokušati naplatiti svoja potraživanja.

"Faktoring povećava likvidnost izvoznika i ubrzava koeficijent obrta. Posebno je pogodan za preduzeća koja nemaju stalnih sredstava, a imaju kupce kvalitetnog boniteta. Faktoring jača pregovaračku poziciju bh. izvoznika u odnosima s kupcima i dobavljačima" ističu u IGA-i, koja vrši svu administraciju potraživanja iz inostranstva.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.