NavMenu

Optimizam njemačkih kompanija na visokom nivou - U 2016. godini očekuju poslovni bum u BiH

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 22.05.2016. 14:11
Komentari
Podeli

(Foto: dotshock/shutterstock.com)
Optimizam njemačkih kompanija koje posluju u BiH porastao je na najviši nivo u posljednjih nekoliko godina i u takvom raspoloženju očekuju bolje poslovne rezultate i više investicija u ovoj godini.

Analiza Predstavništva njemačke privrede u BiH pokazala je da njeni članovi s optimizmom gledaju u budućnost, kada je riječ o poslovanju u BiH, iako trenutnu situaciju u zemlji, kao i u prošlogodišnjem istraživanju, više od dvije trećine ispitanika ocjenjuje kao lošu. Tako 39% ispitanika očekuje da će 2016. biti bolja od prethodne godine, a svaka druga kompanija se nada stabilnom razvoju privrede. Pogoršanje očekuje devet odsto ispitanika, što je za procenat manje od prošle, ali drastično manje od 2014. godine, kada je čak 41% ispitanika očekivalo pogoršanje situacije.

- Ukupno gledano, ovo je najoptimističniji rezultat od 2009. godine. Ova ocjena ukazuje na to da privrednici vide poboljšanje sveukupnog ekonomskog razvoja u odnosu na prethodnu godinu, kada je samo 22% ispitanika očekivalo bolju situaciju - istakli su u Predstavništvu njemačke privrede u BiH.

Istraživanje je pokazalo da 82% ispitanika u tekućoj godini očekuje bolji poslovni razvoj vlastite kompanije nego u prethodnoj. To je značajan napredak u odnosu na prethodnu godinu, kada je takva očekivanja imalo 64% privrednika.

- Ovim rezultatom kompanije jasno pokazuju optimizam, što je takođe najbolji rezultat od 2009. godine - kažu autori istraživanja.

Privrednici su pokazali optimizam i u pogledu investicija, koje važe kao bitno mjerilo za privredna kretanja. Na povećanje investicija u ovoj godini računa 54% ispitanika, dok će isti nivo ulaganja zadržati njih 38%.

- To znači da skoro svi ispitanici, odnosno 92% njih, planiraju dalje investirati. To se može tumačiti kao važan signal - ističu u Predstavništvu njemačke privrede u BiH.

Sličan trend zabilježen je i u vezi sa zapošljavanjem, jer povećanje broja radnika planira 54% privrednika, što je dva procenta više nego u prethodnoj godini i najoptimističniji rezultat od 2009. godine. Njemački privrednici optimistični su i u pogledu rasta prometa i izvoza.

(Foto: isak55/shutterstock.com)
- Pola kompanija računa sa povećanjem izvoza, dok druga polovina očekuje da će obim izvoza ostati nepromijenjen. Tako je 2016. prva godina od 2009. u kojoj nijedna kompanija nije navela da očekuje pad izvoznih aktivnosti. Zanimljivo je da 78% ispitanika izlazak na njemačko tržište smatra bitnim ili veoma bitnim - navode u Predstavništvu njemačke privrede.

Stav njemačkih privrednika je izuzetno važan, jer dolaze iz najjače evropske ekonomije, a Njemačka je i jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera BiH. Član Udruženja ekonomista RS - SWOT Predrag Duduković kaže da se pozitivne prognoze privrednika odnose, prije svega, na velika očekivanja od reformske agende.

- Ozbiljne strane firme smatraju da će parafi političara na važna dokumenta koja se tiču privrede biti ispoštovani i vjerujem da bi privredni rast, ukoliko bude sprovođena reformska agenda, trebalo da bude osjetniji - kaže Duduković.

Uprkos izazovima BiH bi i dalje 80% ispitanih kompanija opet izabralo kao lokaciju za poslovanje.

Radna snaga

Trećina ispitanika smatra da tržište rada BiH može pokriti potrebe njihovog preduzeća za stručnom radnom snagom u rasponu od 80 do 100%. Svaki četvrti ispitanik ističe da domaće tržište rada može pokriti potrebu za stručnom radnom snagom do 40%, što se, kako je istaknuto, može tumačiti kao jasan nedostatak obrazovnog sistema.

Glavni faktori nezadovoljstva

- efekti borbe protiv korupcije i kriminala

- politička, pravna i socijalna sigurnost

- transparentnost javnih nabavki

- pristup javnim podsticajnim sredstvima EU

Glavni faktori zadovoljstva

- produktivnost i zalaganje radnika

- kvalifikacija radnika

- akademsko obrazovanje

- perspektiva za članstvo u EU

- kvalitet i raspoloživost lokalnih dobavljača


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.