Izvor: eKapija | Nedjelja, 22.05.2016.| 12:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH i dalje bez dokumenata o strateškim privrednim granama

(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Dok Svjetska banka, MMF, EBRD i druge međunarodne institucije procjenjuju da će BiH u 2016. godini zabilježiti ekonomski rast od 3%, u zemlji još uvijek nisu doneseni zvanični dokumenti o strateškim industrijskim granama, piše Faktor.ba.

Ekonomski stručnjaci se slažu da bi tu titulu trebale ponijeti metaloprerađivačka, drvna, prehrambena i energetska industrija. To bi u praksi rezultiralo i većim podsticajima za izvoz, te boljim kreditnim linijama kod banaka.

Kako je za "Faktor" izjavila Šemsa Alimanović, generalni sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori Federacije BiH, kriteriji koji određuju stratešku važnost bilo koje privredne grane su broj zaposlenih, izvoz i doprinos te grane ukupnom bruto društvenom proizvodu.

– Kada su u pitanju šumarstvo i drvna industrija, oni učestvuju sa 10% u ukupnom BDP-u, imaju najveću pokrivenost uvoza izvozom, zapošljavaju oko 17.000 radnika samo u Federaciji BiH i ostvaruju izvoz veći od milijardu KM. To su pretpostavke da drvna industrija bude kvalificirana kao strateška privredna grana – pojasnila je Alimanović.

Dodaje da ukoliko bi, naprimjer, drvna industrija dobila status strateške privredne grane, uživala bi veće podsticaje za izvoz i zapošljavanje, bolje kreditne linije kod banaka i niz drugih pogodnosti.

– To bi automatski dovelo do povećanja broja zaposlenih radnika i povećanja industrijske proizvodnje i izvoza. Povećala bi se i konkurentnost naših firmi. Zbog toga vlada treba napraviti ustupke industriji – podvukla je Alimanović.

Veća industralizacija

Sekretar područne Privredne komore Banja Luka Aleksandar Ljuboja kazao je za "Faktor" da je u RS-u, kao i u čitavoj BiH, potrebno kompletnu prerađivačku industriju proglasiti strateškom.

– Tu spadaju prehrambeni sektor, poljoprivreda, tekstilna industrija i energetika. Potrebno je urediti administraciju, uvesti jednošalterski sistem registracije, urediti fiskalnu politiku, usvojiti zakon o radu – smatra Ljuboja, piše portal Faktor.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.