Izvor: Novosti | Subota, 21.05.2016.| 17:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Koliko će ovog ljeta koštati odmor u Grčkoj?

(Foto: Suzana Obradović)
Grčku od ponedjeljka očekuje pravi "poreski masakr", ali namet koji bi najviše brinuo turiste - PDV raste sa 23 na 24%.

Povećanje državnih nameta neće se značajnije osjetiti u njihovim radnjama i restoranima. Grčki ekonomisti kažu da će se rast poreza preliti najprije na cijene pirinča, testenina, brašna, kafe, mesa, džemova, čokolada, sladoled i sokova...

Vlada Grčke podnijela je u srijedu Prijedlog zakona o izmjenjenom poreskom sistemu, koji bi trebalo u narednih godinu i po dana, da donese makar 1,5 milijardi EUR "svježih" prihoda budžetu ove zemlje, a tokom 2018. da naraste na 1,8 milijardi EUR.

Novi PDV, od 24%, primjenjivaće se od 1. juna ove godine. To može da znači da će poskupjeti roba široke potrošnje i usluga na tržištu. Ukoliko trgovci odluče da minimalno povećanje poreza pretoče u nove cijene, to će se najviše primijetiti na upakovanoj robi. Po novim cijenama mogle bi se obračunavati i usluge u ugostiteljstvu, javnom saobraćaju, kao i taksi usluge.

- Porast PDV sa 23 na 24% neće bitno uticati na neka značajnija poskupljenja robe u Grčkoj - priča Goran Nikolić, ekonomista. - To neće biti ni okidač za neki dodatni rast cijena. Promjena stope PDV mogla bi da utiče na porast inflacije od maksimalno 0,5%. Grčkoj je to, kao i nama, bila rezervna mjera u slučaju da podbace poreski prihodi.

Od 1. oktobra dodatno će biti opterećene cijene goriva, posebno lož-ulja. Početak sljedeće godine Grcima će donijeti i nove poreze u trgovini automobilima, električnih cigareta, kafe, kablovske televizije, interneta... Stanovi

Od 1. januara 2018. povećava se i boravišna taksa u svim hotelima i sobama za iznajmljivanje, po skali od 50% u kategorijama jedan i dva do četiri evra po noći u hotelima sa pet zvjezdica. Najozbiljniji udarac doživjeće vlasnici nekretnina kojima će plaćati ekstraharač na sve nekretnine iznad 200.000 EUR.

Najveće prihode donijeće "paket" povećanih akciza na cigarete, duvan, alkohol, pivo i gorivo u visini od 699 miliona evra.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.