NavMenu

Termoelektrana "Stanari" dobila dozvolu za probni rad - "EFT grupa" uložila oko 560 mil EUR

Izvor: Capital Subota, 21.05.2016. 16:25
Komentari
Podeli

(Foto: eft-stanari.net)
Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić uručila je u subotu (21. maja 2016. godine) dozvolu za probni rad i privremenu upotrebu na godinu dana Termoelektrani "Stanari", instalisane snage 300 megavata, sa objektima koji čine tehničku i funkcionalnu cjelinu.

Golić je rekla da se ovim dokumentom potvrđuje da su svi radovi izvedeni sa planskom, projektnom i tehničkom dokumentacijom i da su ispoštovane sve mjere zaštite životne sredine u skladu sa direktivama EU.

Ona je navela da će po isteku privremene, ukoliko ne bude nedostataka, biti izdata i trajna dozvola za rad.

- U svim fazama projektovanja, izgradnje i nadzora tehnološke cjeline za koju je izdata dozvola za probni rad i upotrebu učestvovalo je više od 20 domaćih pravnih lica - rekla je Golić u Stanarima, gdje je prisustvovala proslavi povodom obilježavanja Dana kompanije "EFT – Rudnik i Termoelektrana Stanari".

U projekat ponovnog pokretanja rudnika lignita u Stanarima i izgradnje moderne termoelektrane, EFT je uložio oko 560 mil EUR, što predstavlja najveću investiciju u energetski sektor u BiH, još od raspada Jugoslavije.

Golić je navela da je kompanija EFT od 2005. godine, od kada posluje u Srpskoj, na račun javnih prihoda budžeta Republike Srpske i opštine Stanari uplatila više od 100 mil KM, a kvartalno će na ime koncesionih nadokanada isplaćivati 1,5 mil KM.

Kada je riječ o zaštiti životne sredine, Golić kaže da je u Termoelektrani "Stanari" primijenjena tehnologija koja je jedinstvena u širem okruženju i koja garantuje da će uticaji na životnu sredinu biti minimalni, a emisije zagađujućih gasova u graničnim vrijednostima propisanim EU direktivama.

Posao za ukupno 950 radnika

Golić je podsjetila da je ova kompanija preuzela 274 radnika od starog rudnika, te da u ovom trenutku u Rudniku i Termoelektrani Stanari radi 660 lica. Po konkursu koji je rapisan 1. januara biće primljeno još 40 radnika, tako da će ukupan broj zaposlenih biti 700. U narednom periodu planirano je da bude zaposleno 850 radnika, a sa početkom rada površinskog kopa Ostružnja u ovom sistemu biće zaposleno ukupno 950 radnika.

Predsjednik "EFT grupe" Vuk Hamović rekao je da će termoelektrana od iduće sedmice raditi u punom kapacitetu, ali da će do izdavanja konačne upotrebne dozvole uslijediti svakodnevna testiranja, kontrole i optimizacije.

Hamović kaže da je električna energija prvenstveno namjenjena za izvoz, ali da će nešto ostajati i na ovom prostoru ukoliko se nađu potrošači.

"EFT grupa" je sa Vladom Republike Srpske potpisala tri koncesiona ugovora – za ugalj, vodu i termoelektranu, na period od 30 godina, uz mogućnost produženja za dodatnih 15 godina.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.