Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 19.12.2007.| 09:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH dobila državni znak za plovila, letjelice i frekvencije

(Foto: b)

BiH je dobila jedinstven državni znak za sve vrste plovila, letjelica, te radio-frekvencija, čime je učinjen korak ka evropskim integracijama, istakao je Božo Ljubić, ministar komunikacija i prometa BiH u ostavci, na promociji novog državnog znaka E-7, koji je BiH dodijelila Međunarodna unija za telekomunikacije, a nedavno potvrdila Svjetska konferencija za radio-veze.

"Tijekom 1993. godine Vlada RBiH izvršila je registaciju simbola T9, Vlada u Palama je usvojila simbol dodijeljen Jugoslaviji, a Vlada Herceg Bosne simbol dodijeljen Hrvatskoj. Potpisivanjem mirovnog sporazuma ustanovljeni su novi identiteti države BiH, poput grba, zastave, himne, putovnice. Konačno je riješeno pitanje i ovog državnog znaka", rekao je Ljubić. Dodao je da je na državnom nivou registrovano 68 aviona, a da FBiH i RS posjeduju po dva, te da se izmjene znaka mogu izvršiti tokom redovnih servisa u roku od tri godine.

"Preostaju mali privatni avioni. Cijena zamjene znaka je zanemariva. Slična je situacija sa plovilima", kazao je Ljubić.

Naglasio je da će ovo ministarstvo nastojati osigurati donacije za uspostavu magistralnih pravaca radio-repetitora koji će biti dodijeljeni krovnoj organizaciji radioamatera BiH.

Dejvid Samner, generalni sekretar Svjetske organizacije radioamatera, rekao je da je resorno ministartsvo poduzelo važan korak ka normalizaciji pozicije BiH u globalnoj zajednici radioamatera.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.