NavMenu

Brendiranje i gradnja benzinskih pumpi zaštitni znak "Spektre DMG" - Banjalučka firma uskoro širi posao izrade svjetlećih reklama u Austriji

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 23.05.2016. 08:15
Komentari
Podeli
Širok spektar usluga kao što su brendiranje i gradnja benzinskih stanica, izrada svjetlećih reklama, fasadno oblaganje kompozitnim materijalima, izrada i montaža staklene fasade, aluminijumske i PVC stolarije, banjalučka firma "Spektra DMG" je predstavila na ovogodišnjem sajmu tehnike u Beogradu. Kako kažu, došli su da potraže nove partnere, s obzirom na to da su u Srbiji do sada bili angažovani na svega nekoliko projekata.

- Naše primarno tržište je BiH, ali mnogo radimo za Sloveniju, Hrvatsku, Crnu Goru, Austriju. U Srbiji smo radili samo na nekoliko projekata slovenačke firme "Petrol", jer sa njima imamo odličnu saradnju. Želja nam je da ponudimo usluge i na tržištu Srbije - rekla je za "eKapiju" Jelena Kecman, finansijski direktor firme "Spektra DMG".

Osim toga, Kecman otkriva da trenutno pregovaraju sa tri austrijske kompanije kako bi proširili poslovanje i na tom tržištu.

- Mislim da je ta saradnja izvjesna i da smo pred potpisivanjem ugovora. Za njih bismo radili svjetleće reklame.

"Spektra DMG" je do sada radila za najveće kompanije na tržištu BiH i regiona. Neke do njih su "m:tel", "Nešković", "Nesto Petrol", "Oktan promet", "NIS Petrol", te slovenački "Petrol".

Banjalučka firma je osnovana 2000. godine, a prošle godine je dobila priznanje za najbolje malo privredno društvo u Republici Srpskoj, po izboru Privredne komore. Osnovna djelatnost na početku je bila obrada reklama i reklamnog materijala, da bi se narednih godina proširila na ugradnju optičkih platana, obradu aluminijumskog kompozitnog materijala, izradu aluminijumske bravarije, preradu limova, a nabavlja se i CNC oprema za obradu profila i pločastih materijala.

Tokom vremena su ovladali kompletnim projektima izrade benzinskih stanica uz korišćenje najmodernijih tehnologija, tako da danas rade brendiranje, rebrendiranje i gradnju pumpi. U mnoštvu realizovanih projekata, Kecman kaže da je posao oko benzinskih pumpi postao zaštitni znak ove firme.

Sagovornica "eKapije" dodaje da se u njihovoj firmi vrši cijeli proces, od dizajna do montiranja proizvoda, jer posjeduju projektini biro koji priprema naloge i šalje u proizvodnju. Proizvodnja se obavlja na zahtjev kupaca.

- Naša proizvodnja nije serijska, sve radimo po narudžbi klijenata. Nismo specijalizovani i imamo širok spektar opreme, tako da možemo da radimo mnogo proizvoda. Postoje neki proizvodi koji su univerzalni, kao na primjer vitrine za ulje, koje se razlikuju jedino u boji.

Firma "Spektra DMG" trenutno koristi oko 2.100 m2 poslovnog prostora na 4.500 m2 zemljišta. Imaju 52 stalno zaposlena radnika, iako često anagažuju kooperante.

- Teško je planirati zaposlenje još radnika, jer nam to diktira posao. Ako imamo problema da završimo projekat, mi angažujemo kooperante ili iznajmljujemo radnike drugih firmi.

Firma uveliko prati i tehnološke trendove u proizvodnji. Kecman kaže da su na tom polju među prvima u BiH.

- Radimo na modernim CNC mašinama, obradu čelika na vodenom rezaču, kao i UV štampanje. Imamo i vakumate, a mi smo i jedni od rijetkih u BiH koji imaju tu mašinu za termoformiranje.

Naša sagovornica ističe da njima reklama do sada nije ni bila potrebna, jer su im zadovoljni kupci dovodili nove. Svi poslovi dolazili su po preporuci, navodi Kecman.

V. Dž.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Za razvoj industrije u RS do 2026. više od 350 mil KM - Skoro polovina novca biće obezbijeđena iz budžeta

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku kojom se usvaja Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2024-2026. godina, koji je izrađen je u saradnji sa nadležnim ministarstvima/institucijama Republike Srpske. Akcionim planom razrađena je okvirna dinamika realizacije mjera, projekata i aktivnosti za sprovođenje Strategije u periodu 2024. do 2026. godina, sa okvirnim finansijskim sredstvima za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.