NavMenu

"Google" lijepak spašava pješake prilikom saobraćajnih nezgoda

Izvor: N1 Petak, 20.05.2016. 11:06
Komentari
Podeli
(Foto: google.com)
Američka internet kompanija "Google" podnijela je zahtjev za patentiranje ljepljive supstance pogodne za nanošenje na karoseriju svojih automobila bez vozača, kako bi pješak u slučaju naletanja ostao zaljepljen za vozilo, umjesto da bude odbačen od siline udarca ili pregažen.

U zahtjevu se navodi da specijalni lijepak može da se nanese na haubu i zadnji dio automobila. Djeluje slično lijepku za hvatanje muva i drugih insekata, te pješak u slučaju udesa ostaje zaljepljen za vozilo, umjesto da padne na kolovoz.

- Lijepak vezuje pješaka za automobil dok se on ne zaustavi, tako da se može izbjeći sekundarni udar pješaka o tlo ili neki drugi objekat - navedeno je u zahtjevu.


Prema obrazloženju kompanije, pješaci koje bi udario tako opremljen automobil bili bi pošteđeni dodatnih povreda i ne bi ih mogla pregaziti druga vozila.

Direktor automobilske kompanije "Fiat Chrysler" Serđo Markione rekao je početkom maja da će se automobili bez vozača naći na putevima u narednih pet godina, poslije potpisivanja ugovora sa "Alphabetom", majkom-kompanijom "Google"-a.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.