Izvor: eKapija | Petak, 20.05.2016.| 09:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Preduzetnicima u BiH na raspolaganju 40 mil EUR iz InnovFin fonda - ProCredit banka za dva mjeseca odobrila 2 mil EUR

(Foto: Per Bengtsson/shutterstock.com)
Privrednicima u Bosni i Hercegovini od janura je dostupno 40 mil EUR iz InnovFin - finansijskog fonda EU za inovatore, a od marta kada su počela da se odobravaju sredstva, isplaćeno je 2 mil EUR.

Ovo su za "eKapiju" potvrdili u ProCredit banci, koja je sa Evropskim investicionim fondom početkom godine potpisala sporazum o povećanju kreditiranja inovativnih malih i srednjih preduzeća (MSP) kroz ovaj program. InnovFin je prvenstveno namijenjen preduzećima iz razvojno orijentisanih i inovativnih djelatnosti, kompanijama koje ulažu u nove savremene tehnologije i prate trendove na tržištu u cilju unapređenja svog poslovanja.

BiH je jedna od sedam zemalja Jugoistočne Evrope za čije preduzetnike je kroz InnovFin namijenjeno ukupno 250 mil EUR. Prošle nedjelje potpisan je i sporazum o kreditiranju malih i srednjih preduzeća (MSP) u Grčkoj, a kako je za "eKapiju" rekao Borislav Kostadinov, član menadžment borda ProCredt Holdinga, uskoro bi trebalo da bude uključena i Ukrajina.

- Prvi mjesec smo već izdali kredite za 5 mil EUR u bankama regiona, a najviše interesovanja za sada dolazi iz Srbije i Bugarske i to iz sektora koji se bave proizvodnjom.

Iz ove djelatnosti najviše interesovanja dolazi i iz BiH. To potvrđuje i Edin Hrnjica, direktor ProCredit banke u Sarajevu. Kako ističe u ragovoru za naš portal, sam dizajn garantne linije je takav da su proizvodne firme one koje se lako kvalifikuju.

- Za BiH je predviđeno 40 mil EUR, i u prva dva mjeseca odobreno je 2 mil EUR kredita. U posljednje vrijeme puno kompanija iz BiH proizvode kao habovi za zapadnoevropske kompanije, i za njih je prilikom proširenja svojih kapaciteta, uvođenja novih tehnologija, ovo jako interesantno. Interesovanje raste samim tim što je banci data mogućnost da isprati projekte koji nemaju dovoljno kolaterala ili kolateral nije onog kvaliteta koji bi se očekivao za neke dugoorčne investicijske kredite – ističe Hrnjica.

Naime, garancija EIF-a za banku znači manji rizik u plasiranju sredstava, a za klijenta da zamjenjuje obezbjeđenje ili veći dio obezbjeđenja koji bi klijent inače morao da da.

(Foto: Kzenon/shutterstock.com)
Pier Luigi Gilibert, izvršni direktor Evropskog investicionog fonda za "eKapiju" ističe da je ovo posebno važno za inovativna preduzeća koja su "komplikovani" klijenti, pa ako nemaju dodatni podsticaj banke nisu u mogućnosti da im ponude kreditiranje po povoljnim uslovima.

- Po InnovFin SME garantnom sporazumu, EIF garantuje finansijskim posrednicima povraćaj srazmjernog djela sredstava u slučaju gubitka kod kreditiranja, pa je banci omogućeno da ponudi inovativnim preduzećima dodatno kreditiranje tako što će smanjiti zahtjev za kolateralima bez prenošenja troškova povećanog rizika na klijenta.

Privrednici u BiH imaju iskustvo sa ovakvim izvorima finansiranja budući da im je do prošle godine na raspolaganju bilo i 20 mil EUR programa WesterBalkan gdje su garancije obezbjeđene na vrlo sličan način, posredstvom EIF-a.

Slaba kreditna aktivnost privrede

Komentariušući kreditnu aktivnost privrede u BiH, Hrnjica kaže da je potražnja za kreditima na jako niskom nivou, prvenstveno zbog slabe investicione klime.

- Portfolio investicionih kredita stagnira ili je u blagom padu već određeni niz godina, što je razlika od portfolia stanovništva – ističe naš sagovornik.

- Na nivou ProCredit banke imamo generički rast od oko 10% godišnje. Ukupno u 2015. bilo je odobreno 130 mil EUR kredita, a ove godine vjerujemo da ćemo biti desetak posto iznad prošlogodišnjih rezultata. Za mala i srednja preduzeća u prvom kvartalu 2016. odobreno je 30 mil EUR kredita, od kojih su 50% investicioni dugoročni krediti.

Ivana Bezarević

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE