Izvor: Poslovni dnevnik | Četvrtak, 19.05.2016.| 12:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Tesla" izdaje nove dionice za 1,7 mlrd USD

"Tesla Motors" ponudiće na prodaju nove dionice vrijedne 1,7 mlrd USD kako bi finansirao ubrzanje proizvodnje novog modela električnog automobila, s obzirom na veliku potražnju za tim vozilom.

Kompanija je u srijedu saopštila kako je potražnja za Modelom 3, njeinim prvim vozilom za šire tržište, veća nago što se očekivalo, pa je već naručeno 375.000 tih vozila. Zbog toga "Tesla" mora da poveća kapacitete proizvodnje, pri čemu je kompanija postavila cilj da u 2018. godini proizvede 500.000 vozila.

Analitičari to smatraju ambicioznim ciljem, s obzirom da bi to bilo 10 puta više automobila nego što je kompanija proizvela lane. A da bi to postigao, "Tesla" mora da prikupi 2,25 mlrd USD za investicije, najviše za nadogradnju fabrika i finansiranje dobavljača.

"Tesla" je poručio da namjerava da proda 8,2 miliona dionica po cijeni od oko 204 USD, dok se trenutno na "Wall Street"-u cijena dionice kompanije kreće oko 206 USD. To je znatno manje u odnosu na 242 USD, cijene po kojoj je "Tesla" u avgustu prošle godine izdao nove dionice.

Od kada je 2010. godine u inicijalnoj javnoj ponudi dionica "Tesla" prikupio 226 mil USD, kompanija se u nekoliko navrata vratila na tržište kapitala za prikupljanje dodatnih sredstava. U proteklih šest godina "Tesla" je na tržištu namaknuo oko 4,5 mlrd USD izdavanjem obveznica i deonica.

Elon Musk, izvršni direktor "Tesle", poručio je da će prodati 2,8 miliona svojih dionica kako bi platio poreze jer planira da iskoristi svoje opcije za kupovinu 5,5 miliona dionica "Tesle". Musk već kontroliše 26,7% udjela u kompaniji, a kupovinom dodatnih dionica udio će mu se povećati.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.