Izvor: Indikator | Četvrtak, 19.05.2016.| 15:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EBRD nije insistirao na povećanju akcize na pivo

(Foto: Brent Hofacker/shutterstock.com)
Privrednici iz svih sektora održali su sastanak sa predstavnicima međunarodnih institucija u BiH - Svjetske banke, Delegacije EU i USAID-a, na kojem su razgovarali o Reformskoj agendi u svjetlu uvođenja novih nameta privredi i to bez rasterećenja privrede i poboljšanja poslovne klime, što je predviđeno Reformskom agendom.

- U razgovoru je potpuno jasno stavljeno do znanja da ove međunarodne institucije smatraju da je uvođenje dodatnih akciza na gorivo opravdano zbog otplate dospjelih kredita i novih zaduženja za gradnju puteva, a što se tiče akciza na alkohol, pivo i bezalkoholna pića, to se razmatralo samo u slučaju kada se smanje doprinosi, odnosno rastereti privreda - kazala je direktorica Poslovnog kluba "Biznis plus" Svetlana Cenić.

Direktor "M&S Wood"-a Muhamed Pilav ne očekuje da će se nešto promijeniti nakon sastanka.

- Oni su pričali kao političari, ne ekonomisti, bio sam na jednom takvom sastanku prije 10 godina i ništa se nije promijenilo do danas - rekao je Pilav.

- Ni jedna zemlja se nije razvila bez carina i subvencija, međutim, u BiH od 1996. pod pritiskom međunarodne zajednice se ukidaju carine sa pričom da moramo ukinuti carine prije nego što uđemo u EU. Mi smo ukinuli carine prije 15 godina, a niko ne zna kad ćemo ući u EU - dodao je Pilav.

Direktor "Sarajevske pivare" Haris Kuskunović govorio je o problemima domaćih pivara: prekomjerni uvoz, korištenje transfernih cijena, nepropisno deklariranje i druge necarinske barijere prilikom izvoza.

- Posebno smo se osvrnuli na prijedlog uvođenja posebnih akciza od 0,15 KM/l, koje bi imalo katastrofalne posljedice na domaće proizvođače piva. Iznijeli smo i stav da je namjera da se dugovi nereformiranog zdravstvenog sektora namiruju akcizama na pivo neopravdana, nije dio Reformske agende, ne podstiče zapošljavanje, nego će dovesti do smanjena uposlenih i nestanka pivarske industrije u BiH. Iako predstavnici vlasti potenciraju da je povećanje akciza na pivo dio Reformske agende, na sastanku smo dobili potvrdu od Renza Daviddija, zamjenika šefa Delegacije EU, da EBRD nije insistirao na povećanju akcize na pivo - rekao je Kuskunović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.