Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 19.05.2016.| 09:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ovih 8 stvari uskoro nećemo trebati u automobilu

(Foto: ambrozinio/shutterstock.com)
CD plejere, retrovizore, ključeve, i drugo - smjenjuju bolja rješenja.

Tehnologija svakim danom pomjera svoje granice, a autoindustrija je pronalaženjem novih tehničkih rješenja u stopu prati. Mnoge stvari kakve danas poznajemo kao neizostavne u opremi svakog automobila uskoro će se sasvim izmijeniti ili, bolje rečeno - potpuno nestati.

CD plejer

Danas gotovo svaki stariji automobil ima radio uređaj sa CD plejerom, ali pojavom bluetooth-a, USB-a i aux utičnica nošenje CD-ova zaista je izgubilo smisao.

Ručna kočnica


Velika ručka iza ručnog menjača polako ali sigurno odlazi u istoriju. Sve više proizvođača ugrađuje elektronsku parkirnu kočnicu.

Retrovizor

Ogledala nam odavno pomažu da u vožnji imamo bolju preglednost situacije iza našeg automobila i da provjeravamo mrtve uglove, da bi vožnja bila sigurna. Kamere su skuplje rješenje, ali one će polako izgurati ogledala iz opreme vozila.

Mehanički brojčanik

Već danas mnogi automobili imaju digitalne brojčanike, mehanički su sve rjeđa pojava.

Izvorni AWD

(Foto: Ivana Vuksa)
Permanentni pogon na sva četiri točka zamjenjuje "pametni" sistem ponoga 4x4. Po potrebi se prenos snage reguliše na prednju ili zadnju osovinu, zavisno od podloge i uslova u kojima se automobil nalazi.

Ključevi

Sve ih je manje u upotrebi. Mnogi proizvođači umjesto standardnih ključeva koji se za startovanje automobila stavljaju u bravu preferiraju rješenja poput kartica koje je dovoljno nositi u džepu.

Ručica mijenjača

Ručni mijenjači još proevladavaju, ali u skupljim i snažnijim vozilima u potpunosti ih izbacuju iz ponude. Čak ni automatski mjenjači danas više nemaju ručice nego su smanjeni i drugačije oblikovani kako bi se uštedio prostor.

Dugmići i prekidači

Dodirni ekrani su dugmiće i prekidače kakve poznajemo zamalo sasvim izbacili kao rješenja na središnjoj konzoli automobila.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.