NavMenu

Predstavljena "Studija opravdanosti uspostavljanja industrijskih / poslovnih zona u općinama regije centralna BiH"

Izvor: Fena Utorak, 18.12.2007. 14:02
Komentari
Podeli


Koristan alat i podsticaj federalnim, regionalnim, kantonalnim i lokalnim promotorima ekonomskog razvoja u profiliranju politika, mjera i instrumenata za podsticanje ekonomskog razvoja, razvoja malog i srednjeg poduzetništva i privlačenje stranih investicija predstavlja jučer (17.12.2007.) promovirana "Studija opravdanosti uspostavljanja industrijskih / poslovnih zona u regiji centralna BiH".

Studija je obuhvatila svih 16 općina regije centralna BiH (Zeničko-dobojski i Srednjobosanski kanton i Općina Teslić u RS-u).

"Studijom je izvršena procjena koje će efekte uspostavljanje industrijskih zona u regiji imati na povećanje zaposlenosti i smanjenje siromaštva. Upotrijebili smo iskustva sličnih studija rađenih u Sloveniji, Maleziji, Češkoj Republici, Hrvatskoj, Srbiji i drugim državama. Vlada FBiH nedavno je usvojila zaključak kojim se daje puna podrška razvoju poslovnih zona i vjerujemo da će Studija doprinijeti razvoju projekata koji trebaju ubrzati privredni razvoj ovog dijela BiH" izjavila je Amela Malićbegović, direktorica Regionalne razvojne agencije za regiju centralna BiH.

Savjetnik za ekonomska pitanja Delegacije Evropske komisije u BiH Emil Okanović izjavio je da Evropska komisija, koja je finansijski pomogla izradu Studije, od 1999. godine u 60-ak projekata koji za cilj imali razvoj poslovnog ambijenta u BiH, investirala oko 10 miliona EUR.

Premijer ZDK-a Miralem Galijašević rekao je da na području ovog kantona postoji veći broj poslovnih inkubatora u kojima se postižu zapaženi poslovni rezultati te da će Vlada ZDK-a nastaviti da pruža podršku idejama i projektima čiji su ciljevi smanjenje nezaposlenosti i poboljšanje životnog standarda građana.

Uime Ekonomskog instituta iz Sarajeva, čiji je stručni tim učestvovao u izradi Studije, ovaj dokument, štampan na oko 400 stranica, u prisustvu velikog broja gostiju predstavio je prof.dr. Fikret Hadžić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.