NavMenu

Klijenti se moraju njegovati - Vješto upravljanje ključnim kupcima razvija dugoročne poslovne veze

Izvor: Privredna štampa Srijeda, 18.05.2016. 12:40
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Upravljanje ključnim kupcima opisuje se kao umjetnost razvoja dugoročnih veza sa odabranim klijentima – istaknuto je juče u Sarajevu na seminaru u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH).

Seminar o temi "Vještine upravljanja ključnim kupcima – Key Account Management" VTKBiH je organizirala uz podršku Predstavništva fondacije "Konrad Adenauer" u BiH s ciljem da se polaznici upoznaju o osnovama upravljanja ključnim kupcima, kao i savremenim pristupom u međunarodnoj teoriji i praksi.

Upravljanje ključnim kupcima (Key Account Management – KAM) pristup je usmjeren na kupca koji selektira ključne kupce, daje prioritet važnim kupcima, te razvija i implementira planove za obostrano povećanje profitabilnosti.

Direktorica Sektora za edukaciju VTKBiH Elma Kovačević Bajtal je kazala da organizacija ovog seminara predstavlja nastavak uspješne saradnje sa Fondacijom "Konrad Adenauer Stiftung", te da je u narednom periodu planirana organizacija još pet seminara. Dodala je kako je veliki interes za ovu temu, te da na seminaru učestvuju predstavnici više od sto preduzeća. Predavači su domaći i strani eksperti među kojima redovni profesor na katedri za marketing Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Nenad Brkić.

– Većina kompanija danas ima nekoliko ključnih kupaca koji zaslužuju poseban tretman. Kupci se, kao i prijateljstvo, moraju njegovati. Naš zadatak je da ih identificiramo i uslužujemo na najbolji mogući način u obostranom interesu – kazala je Kovačević Bajtal.

Direktor Predstavništva Fondacije "Konrad Adenauer Stiftung" u BiH Karsten Dummel je izjavio da je cilj ovakvih skupova približavanje BiH Evropskoj uniji, te edukacija i razmjena informacija o tome šta je, između ostalog, potrebno tržištu Unije, kako bi se BiH u najkraćem mogućem roku prilagodila tom tržištu.


- Ukoliko nemamo dovoljno znanja, "tapkamo u mraku", a cilj je u takvu poziciju unijeti "više svjetla", kako bi preduzetnici u BiH znali u kom pravcu bi trebalo da se kreću i koje razvojne perspektive treba da imaju na putu ka EU – dodao je Dummel.

Podsjetio je da je ova fondacija u BiH prisutna već 20 godina podržavajući proces demokratizacije i približavanja EU.

– Podnošenjem aplikacije za status kandidata, BiH je napravila već jedan veliki korak, a naša je namjera da ovakvim aktivnostima podržimo BiH na tom putu – istakao je Dummel.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.