NavMenu

Za drugo prebijanje duga prijavilo se 700 firmi - Mogu se registrovati i privredni subjekti čije sjedište nije u RS

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 18.05.2016. 11:32
Komentari
Podeli
Za drugu multilateralnu kompenzaciju u Srpskoj, koja će biti održana danas, vlada veliko interesovanje privrednika, a obaveze je na kraju drugog dana prijavilo 700 učesnika.

Druga runda prebijanja dugova biće sprovedena danas poslije 16 časova, do kada je moguće prijaviti obaveze dosjele do 1. aprila. Učesnici će sutra i u petak moći zaključivati multilateralne cesije, ciljane dodatne kompenzacije ili prodavati potraživanja.

Organizatori multilateralne kompenzacije i privrednici očekuju veći broj učesnika i iznos prebijenih dugova u odnosu na premijernu kompenzaciju sprovedenu u novembru prošle godine. Osim bolje informisanosti o ovom procesu boljem rezultatu bi trebalo doprinijeti i učešće firmi u stečaju i likvidaciji koje će se prvi put naći u sistemu. Na taj način će preduzeća u stečaju koja se nalaze pred gašenjem prebijanjem dugova uvećati stečajnu masu, što će omogućiti da u većoj mjeri budu isplaćena dugovanja povjeriocima, dok će firme koje se nalaze u procesu reorganizacije uz dodatna sredstva lakše stati na noge.

Novina u odnosu na prvu kompenzaciju je i da su se privredni subjekti čije sjedište nije na teritoriji RS mogli na dobrovoljnoj osnovi registrovati u sistem za multilateralne kompenzacije i cesije na Banjalučkoj berzi. Za razliku od njih preduzeća sa sjedištem u Srpskoj su obavezna da prijave svoje obaveze.

Direktor Banjalučke berze Milan Božić nije mogao potvrditi koliki je iznos obaveza prijavljen, s obzirom na to da nisu obrađene sve prijave i da su one omogućene do samog početka kompenzacije.

- Još nismo unijeli sve podatke u bazu pa ne mogu sa sigurnošću reći koliko je obaveza prijavljeno - kaže Božić.

Potpredsjednik Udruženja stečajnih upravnika RS Dušan Kovačević kaže da je uključivanje dugovanja firmi u stečaju i likvidaciji u sistem prebijanja dugova ne samo poželjno, već neophodno.

- Mislim da će kompenzacija ispuniti očekivanja i da će biti prebijen još veći iznos duga nego u prvoj rundi, što će ujedno omogućiti firmama da iz uvećane likvidacione ili stečajne male lakše isplate povjerioce - kaže Kovačević.

U prvoj obaveznoj i dvije dodatne multilateralne kompenzacije, koje su realizovane od 26. oktobra do 10. novembra prošle godine prebijeno je 164,26 mil KM duga, a čak tri četvrtine tog iznosa se odnosilo na javni sektor.

Obavezne multilateralne kompenzacije u RS biće sprovođene dva puta godišnje, a planirani termini su april i oktobar.

Iznos prebijenog duga u prvoj multilateralnoj kompenzaciji bi bio znatno veći da su svi subjekti prijavili obaveze.

Za kontrolu prijavljivanja obaveza u sistem multilateralne kompenzacije zadužena je Poreska uprava RS, koja na raspolaganju ima i kazne od 100 do 10.000 KM za one koji ne ispune tu zakonsku obavezu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.