NavMenu

Kineska delegacija stiže u BiH - Počinju pregovori o investiranju 1,5 mlrd KM

Izvor: Indikator Utorak, 17.05.2016. 10:08
Komentari
Podeli
(Foto: zhangyang13576997233/shutterstock.com)
Nakon što je potvrđena informacija da su investitori iz Kine pripremili novih 1,5 mlrd KM za ulaganje u BiH, delegacija iz ove daleke zemlje već ove sedmice doputovaće u Sarajevo na pregovore sa vlastima BiH, piše "Dnevni avaz".

Naime, nakon što je potpisan ugovor o kreditiranju gradnje bloka 7 Termoelektrane "Tuzla", Kinezi su kontaktirali Agenciju za unapređenje stranih investicija (FIPA), koja ih je povezala s vladama te je ugovoren termin sastanka.

Da Kinezi iduće sedmice dolaze u glavni grad BiH, potvrdio je direktor FIPA-e Gordan Milinić. No, on ipak nije mogao otkriti detalje niti moguće sektore u koje se novac želi investirati, ističući kako je izričit zahtjev investitora da sve ostane poslovna tajna dok se ne počne s pregovorima.

Delegaciju koja stigne iz Kine u glavni grad BiH primit će na razgovor i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, što je on i potvrdio.

- Primit ću ih sljedeće sedmice. Budući da sam bio na putu, još nisam vidio spisak delegacije, pa ne znam ko će sve doći. Dok ne završim razgovor s njima, ne mogu mnogo reći, dok ne vidim namjere i cifre - naveo je Šarović.


Kako se nezvanično saznaje, najvjerovatnije se radi o ulaganju u energetski sektor, koji je Kinezima izuzetno privlačan. Kako je Milinić ranije kazao, radi se o veoma povoljnom aranžmanu, što se moglo zaključiti iz pisma namjere koje je ranije upućeno na adresu FIPA-e.

Osim ove investicije, postoji mogućnost da će Kina finansirati i izgradnju autoputa u RS, Banjaluka - Šipovo, za što je ranije iskazan interes.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.