Izvor: RTS | Subota, 14.05.2016.| 15:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Preuzimanje muzike odlazi u prošlost?

(Foto: Rawpixel/shutterstock.com)
Na isti način kao što su diskovi zamijenili audio-kasete, a onlajn preuzimanje muzike zamijenilo njih, izgleda da definitivno dolazi vreme da preuzimanje pjesama ustupi mjesto striming servisima.

Tehnološki gigant "Apple" planira "agresivan, dvogodišnji plan" da potpuno ugasi "iTunes", onlajn radnju za preuzimanje muzike u SAD i drugim državama, kako bi ustupio mjesto revoluciji striming servisa.
Iako je pojava preuzimanja muzike sredinom 2000-ih viđena kao "ubica CD-a", ipak to nije bio slučaj. Dok je preuzimanje postalo dominantan dio muzičke industrije, CD zapravo nikada nije nestao, a i dalje veoma isplativ medij za distribuciju muzike. Isto bi se moglo reći i za audio-kasete, koje su više puta proglašene "potpuno mrtvim" od sredine do kasnih 80-ih, međutim, sada doživljavaju preporod i ponovnu popularnost.

Preuzimanje muzike dostiglo je vrhunac 2012. godine a od tada popularnost opada, ali, čak i najveći pesimisti industrije ne vide pravi kraj preuzimanja do duboko u 2020. godine.

Čini se da je prerano da "Apple" razmišljanja o povlačenju usluge "iTunes" u narednih nekoliko godina, ali, takav ishod mogao bi da bude blagodet za "Amazon" i druge konkurente koji zaostaju za tim gigantom već godinama.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.