NavMenu

Navodnjava se samo 1% obradivih površina u RS - Velika očekivanja od novog projekta vrjednog 24 mil USD

Izvor: Capital Subota, 14.05.2016. 11:12
Komentari
Podeli

Na 5.000 hektara zemljišta u RS biće izgrađeni sistemi za navodnjavanje zahvaljujući Projektu razvoja navodnjavanja, koji se već realizuje.

O značaju tog projekta dovoljno govori i podatak da ova mjera povećava prinos i do 35%. Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS pojasnili su da je u RS u toku realizacija Projekta razvoja navodnjavanja vrijednog 24 mil USD, čiji je cilj rehabilitacija i modernizacija postojećih sistema za navodnjavanje, te izgradnja novih sistema.

Od toga će 85% iznosa biti finansirano iz kredita Svjetske banke, a minimalno 15% će obezbijediti korisnici, lokalne zajednice i Vlada RS.

- U 2015. godini, prema izvještajima dobijenim od korisnika sistema, primjena navodnjavanja je uticala na povećanje prinosa zasijanih kultura od 30 do 35 odsto u poređenju sa površinama koje nisu navodnjavane - naglasili su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Stručnjaci kažu da se kod nas navodnjava samo 1% obradivih površina, što je veoma malo u odnosu na zemlje gdje je poljoprivredna proizvodnja razvijenija, a u kojima je navodnjeno više od 10% površina.

- U poljoprivredi postoje takozvane dobre i loše godine, a loše su one kada imate ekstremne suše i ekstremne kiše. Svakih nekoliko godina pojavljuju se suše, koje odnesu 40 do 60% prinosa biljaka, pa nekad i više - naglasio je Mihajlo Marković, profesor na studijskom programu biljna proizvodnja Poljoprivrednog fakulteta Banjaluka.

On kaže da će navodnjavanje zbog toga donijeti pozitivne rezultate, što se posebno odnosi na kukuruz, ali i na mnoge povrtarske i voćne vrste.

- Uloga navodnjavanja je dvojna. Prva se odnosi na borbu protiv negativnih posljedica suše, kako ona ne bi smanjila prinos ili potpuno uništila usjeve, a druga je da se prinos poveća. Prinos i u normalnim godinama bude povećan ako se površina adekvatno navodnjava - rekao je Marković.

Da je u RS trenutno malo površina pod sistemom slaže se i Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, koji ocjenjuje da je planirano navodnjavanje veoma značajan projekat.

- Imajući u vidu klimatske promjene, činjenica je da ćemo, ako ne budemo imali adekvatan sistem navodnjavanja površina, biti ograničeni u pogledu uzgoja kultura kao što su prije svega kukuruz i soja - kaže Marinković.

Iz resornog ministarstva ističu da su u prvoj fazi realizacije projekta već izgrađena dva sistema za navodnjavanje pod pritiskom, i to u bijeljinskom Novom Selu, te u mjestima Gojkovo i Stakića polje, opština Pelagićevo, ali zbog poplava u 2014. nisu stavljeni u rad.

- U drugoj fazi realizacije projekta u pripremi je tehnička dokumentacija za izgradnju sistema za navodnjavanje na lokacijama Ljubinjsko polje, opština Ljubinje, u 20 mjesnih zajednica u opštini Bratunac, i na lokalitetu Maglajani, opština Laktaši - ističu iz resornog ministarstva, iz kojeg su potvrdili da postoji mogućnost da bude obuhvaćeno još nekoliko opština.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.