NavMenu

U budžetu FBiH od privatizacije do kraja godine 46 mil KM - U RS nema pomena o prodaji "Elektroprivrede"

Izvor: eKapija Subota, 14.05.2016. 12:23
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com/BlueSkyImage)
Šest velikih preduzeća u FBiH sa manjinskim državnim udjelom biće privatizovano, najavljeno je početkom ove godine. Agencija za privatizaciju u FBiH radi na kreiranju metoda prodaje državnog kapitala za svako preduzeće ponaosob, a na koje će krajnju riječ imati Vlada FBiH. Novi vlasnici tražiće se za "Bosnalijek", "Energopetrol", "Energoinvest", "Aluminij", Fabriku duvana Sarajevo i "Sarajevo osiguranje".

Kako su "eKapiji" rekli u Agenciji za privatizaciju u FBiH, dubinski se analizira stanje u svakoj od navedenih kompanija, kako bi se kreirao najbolji metod prodaje. Ova agencija je dužna da napravi Plan prodaje do kraja 2016. godine. Prvi put je predviđeno da se novac od prodaje slije u budžet FBiH, i to u iznosu od 46 mil KM za ovu godinu.

- Za "Bosnalijek" je Vlada odobrila da se akcije prodaju po cijeni od 15,5 KM i to je tržišna i fer cijena. Tako da se može krenuti u prodaju ovog preduzeća, kada se završe određene aktivnosti na berzi - kaže za "eKapiju" Drago Vrbić, zamjenik direktora Agencije za privatizaciju U FBiH.

Planom privatizacije za 2016. godinu nisu obuhvaćeni "Energoinvest Comet" i "ArcelorMittal Zenica". "Energoinvest Comet" je u fazi preuzimanja i uspostavljanja upravljačke strukture, nakon raskida ugovora o kupoprodaji.

"ArcelorMittal Zenica" nije u nadležnosti Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH, odnosno nije predmet privatizacije po Zakonu o privatizaciji preduzeća. Vlada Federacije BiH se obavezala prodati 8% udjela u "BH Steel Željezara" Zenica za 1 dolar, kada budu ispunjeni određeni uslovi.

Vlada FBiH je kreirala još dvije grupe preduzeća koje je podijelila na strateška, poput "BH Gasa", "BH Telecoma", dvije elektroprivrede, "Željeznice FBiH" i preduzeća sa poteškoćama u poslovanju ("Agrokomerc", "Feroelektro", "BH Airlines", "Pretis", "Hidrogradnja"...). Za firme sa poteškoćama (23 preduzeća) biće osnovana direkcija koja će njima upravljati, a za ukupno 21 strateško preduzeće biće napravljen plan restrukturiranja.

- Namjera je da takva preduzeća podignemo na noge, da postanu uspješna. Mimo ovog Plana privatizacije, planiramo da se obratimo svim zainteresovanim investitorima - kaže Vrbić za "eKapiju".
Kao uspješne dosadašnje privatizacije navodi "Hepok" iz Mostara, "Natron-Hayat" iz Maglaja, kakanjsku Tvornicu cementa, kao i nekoliko tešanjskih fabrika.

(Foto: shutterstock.com/Andrey Burmakin)
- Obično kažem da su sve privatizacije uspješne, ali se desi da investitori ne ispune ugovorene obaveze i onda nastaje problem.

I dok se u FBiH tek očekuju velike vijesti po pitanju privatizacije, u RS se situacija može ocijeniti mirnom. U ovom entitetu privatizacija je sprovedena tamo gdje je trebalo, kaže za "eKapiju" Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS - SWOT.

- U FBiH je situacija dosta složenija u odnosu na RS, jer je u igri nekoliko strateških preduzeća. Na primjeru "Bosnalijeka" se prelama nekoliko interesa. U svakom slučaju, praksa u BiH je pokazala da država nije dobar domaćin. Bilo bi dobro kada bi u velika preduzeća ušli domaći investitori - ističe Grabovac.

To je prema njegovim riječima važno, jer smo se suočavali da su zbog kriza investitori povlačili kapital sa berzi, što je štetilo domaćoj ekonomiji.


Za proces privatizacije u RS zadužena je Investiciono-razvojna banka RS, koja i u ovoj godini nastavlja prodaju državnog kapitala onih društava kod kojih ne postoje prepreke za sprovođenje procesa privatizacije. Iz te institucije su za "eKapiju" rekli da će u narednih dva mjeseca biti objavljeni tenderi za prodaju akcija 4 društva koja su nastala na imovini kupljenoj u postupku stečaja.

- Takođe, određeni broj paketa akcija će biti ponuđen i na berzi. Značajan problem predstavlja činjenica da je trgovanje akcijama velikog broja društava na Banjalučkoj berzi blokirano zbog neobjavljivanja finansijski i revizorskih izvještaja, što onemogućava IRB-u ali i drugim akcionarima nuđenje na prodaju istih. Nadamo se da ćemo u saradnji sa drugim akcionarima, naročito fondovima, i uz razumijevanje institucija tržišta kapitala uspjeti prevazići ovaj problem.

Iz IRB RS kažu da je osnivanjem Akcijskog fonda Republike Srpske 2007. godine cjelokupan preostali neprivatizovani državni kapital u preduzećima u RS unijet je u portfelj ovog fonda, a samim tim i sva sredstva koja se dobiju prodajom tog kapitala pripadaju Akcijskom fondu RS, a ne budžetu RS.

Do sada je, kako kažu, bilo dosta uspješnih privatizacija među manjim preduzećima, ali i privatizacija "Telekoma RS" se ocijenjuje kao uspješna ako se gleda visina cijene.

Ono na šta posebno reaguje javnost u RS je privatizacija "Elektroprivrede RS" o kojoj se za sada ne govori. I dalje je na snazi Odluka Vlade RS iz 2008. godine kojom je utvrđeno da državni kapital "Elektroprivreda RS", kao i nekolicine drugih strateških preduzeća, do daljnjeg neće biti predmet privatizacije. Iz IRB RS navode da nemaju informacije da će ta Odluka biti izmijenjena.

U FBiH Agencija za privatizaciju radiće na pripremi privatizacije "BH Telecoma" i HT Mostar.

T.B.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.