NavMenu

Konzorcij "Glencore International AG", "Feal" d.o.o. & "Dalekovod" prvorangirani za prodaju 88 % kapitala "Aluminija"

Izvor: Fena Petak, 14.12.2007. 08:56
Komentari
Podeli


Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 13. decembra 2007. godine u Sarajevu utvrdila redoslijed po kojem će Komisija za pripremu prodaje 88 posto kapitala mostarskog "Aluminija" obaviti razgovore sa uspješnim ponuđačima.

Prvorangirana obavezujuća je, prema ovoj odluci, ponuda Konzorcija "Glencore International AG", "Feal" d.o.o & "Dalekovod" d.d. Drugorangiranom je ocijenjena ponuda "En+Group Ltd", a trećerangiranom ponuda "Mytilineos Holdings SA".

Kako je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade izjavio direktor Agencije za privatizaciju FBiH Enes Ganić Komisija je uputila svim ponuđačima, izjašnjenje o validnosti njihovih ponuda u odnosu na izjašnjenja resornih ministarstava kada je u pitanju cijena električne energije i saniranje okoliša.

- U tom smislu ponuđači su nas obavijestili da su spremni razgovarati o konkretnim pitanjima kada ih pozovomo na razgovor. Mi smo dostavili Vladi odgovor i predložili da Vlada donese odluku o odabiru najuspješnijeg ponuđača, kazao je Ganić.

On je naveo da je u čitavoj proceduri naglašavano da Komisija nije organ koji donosi odluku, to je Vlada, te je bilo potrebno da Vlada utvrdi redoslijed ponuđača kako bi Komisija mogla pozvati ponuđače.

Vlada je, također, zadužila Komisiju da započne pregovore s uspješnim ponuđačem radi zaključivanja ugovora o kupoprodaji s ciljem postizanja što boljeg uslova za prodavca, a naročito u vezi s električnom energijom i ekologijom.

Ganić je rekao da je Vlada zaključila da ovo bude eliminatorni uvjet, a ako se oko toga ne postigne ugovor s prvorangiranim ponuđačem, pozvat će se drugorangirani, pa onda trećerangirani.

- Ukoliko se ni sa jednim od ponuđača ne postigne dogovor oko ovoga, ovo će biti eliminirajući faktor, odnosno uvjet da se prodaja proglasi neuspješnom, kazao je on.

U toku pregovora oko električne energije i ekologije bit će uključeni predstavnici Vlade FBiH, odnosno resornih ministarstava, rekao je Ganić, dodajući kako će ugovor, ako bude potpisan, biti transparentno objavljen.

On je, također, rekao da je utvrđeno da će kupac 88 posto kapitala "Aluminija" imati struju "po nešto povoljnijim uvjetima", nego inače.

- Šta su to povoljniji uvjeti, to nije precizirano. Ostavljeno je da se o tome pregovara, naveo je Ganić, dodajući da Komisija ne podržava maksimalističke zahtjeve ponuđača.

Kazao je kako Komisija nema utvrđenu granicu cijene struje i da će konačnu odluku o tome donijeti Vlada FBiH.

Nešto kasnije, na aktualnom satu, premijer Federacije BiH Nedžad Branković je rekao da Vlada nema namjeru da subvencionira cijenu struje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.