NavMenu

BiH mala za 26 banaka - Stručnjaci smatraju da je nužno ukrupnjavanje bankarskog sektora

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 11.05.2016. 15:54
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
BiH se po broju banaka nalazi na trećem mjestu u regionu, ali je prva ako se taj parametar posmatra na osnovu veličine i razvijenosti tržišta, zbog čega bankari i ekonomisti smatraju da ih je previše i da je neophodno ukrupnjavanje bankarskog sektora.

Na tržištu BiH djeluje čak 26 komercijalnih banaka, a ukoliko se banke istog vlasnika koje posluju kao zasebna pravna lica u RS i FBiH posmatraju kao jedinstvene, njihov broj pada na 22. Osim njih na tržištu su prisutne i Investiciono-razvojna banka RS i Razvojna banka FBiH, koje se bave plasmanom posebnih kreditnih linija privredi i stanovništvu.

Cijeli region karakteriše usitnjeno tržište, pa u Srbiji posluje čak 30 banaka, dok ih je u Hrvatskoj prisutno 27. Manji broj banaka od BiH registrovan je u Sloveniji, koja ima 20 i Crnoj Gori, u kojoj posluje 12 banaka. U većini razvijenih zemalja posluje znatno manji broj banaka, a zanimljivo je da ih je u Kanadi samo sedam, dok je u Belgiji registrovano 15 banaka, ali tamošnje vlasti ozbiljno razmišljaju o smanjenju njihovog broja.

Iako je konkurencija dobrodošla, prevelika iscjepkanost tržišta nosi i niz negativnih efekata. Podaci o poslovanju bankarskog sektora BiH pokazuju njegove slabosti, koje se manifestuju kroz gubitke ili minimalne profite mnogih banaka, rast obima loših kredita i pad kreditne aktivnosti.

Stručnjaci smatraju da je trenutni broj banaka u BiH prevelik i da bi, ako je suditi prema nepisanom pravilu, koje kaže da je na milion stanovnika dovoljna jedna banka, trebalo da ima maksimalno četiri ili pet banaka. Sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić kaže da je posljednjih 15 godina prisutan proces spajanja i likvidacije banaka.

- Postoji proces ukrupnjavanja kapitala koji je posljedica jake konkurencije na bankarskom tržištu. Mislim da će ti procesi biti prisutni i u narednim godinama i da se može očekivati smanjenje broja banaka - kaže Mišić i dodaje da je najvažnije da u tom procesu nijedna banka ne ostvari monopolsku poziciju na tržištu, odnosno da bude održana tržišna konkurencija.

(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Predsjednik Sekcije za bankarstvo Udruženja ekonomista RS - SWOT Marko Đogo kaže da BiH ne treba trenutni broj banaka, ali da je on pozitivan, zbog loše strukture na bankarskom tržištu.


- U situaciji kada tržištem dominiraju strane banke, poželjno je da je njihov broj što veći, jer se time smanjuje tržišna moć velikih banaka, koje bi, u protivnom, imale monopolistički položaj na tržištu. Ako bi broj banaka bio sveden na četiri ili pet, na tržištu bi bio prisutan oligopol, jer bi strane banke u potpunosti kontrolisale tržište i određivale cijenu kredita koji bi bili znatno skuplji, jer se one finansiraju iz inostranstva. Potrebno nam je više jačih i većih domaćih privatnih banaka i u tom slučaju bi nam bilo dovoljno četiri ili pet tih institucija, ali činjenica je da se sve domaće privatne banke, prije ili kasnije, ugase - kaže Đogo.

Ugašene banke


Agencija za bankarstvo FBiH oduzela je 2013. godine dozvolu za rad Postbanci BH iz Sarajeva i otvorila postupak njene likvidacije. Dozvolu za rad godinu ranije izgubila je i Hercegovačka banka iz Mostara.

Na osnovu odluke Agencije za bankarstvo RS 2014. godine likvidirana je Bobar banka Bijeljina, a pred istom sudbinom je i Banka Srpske iz Banjaluke, kojoj je oduzeta dozvola za rad, a rješenje će danas postati pravosnažno.

Broj banaka

Srbija 30

Hrvatska 27

BiH 26

Slovenija 20

Belgija 15

Crna Gora 12

Kanada 7

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.