Izvor: Capital | Utorak, 10.05.2016.| 14:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bijeljinski "Mesoprodukt" počinje izvoz mesa u Tursku

"Mesoprodukt" u stečaju iz Bijeljine od 25. maja ponovo će početi preradu i izvoz junećeg mesa za Tursku, potvrdio je za poslovni portal "Capital" predstavnik ovog preduzeća Branko Krstić.

U "Mesoproduktu" će se vršiti uslužno klanje domaćih životinja i obrada mesa za izvoz.

- Sve je spremno za taj termin, jer od prvog juna će svakodnevno avionom biti transportovane po 42 tone svježeg mesa za Tursku. Ukupno će iz BiH na tursko tržište biti izvezeno 5.700 tona mesa - kaže Krstić, ističući da je u proteklom periodu "Mesoprodukt" ukupno preradio 4.100 tona junećeg mesa koje je izvezeno na tursko tržište.

Meso je transportovano avionom, najvećim dijelom sa banjalučkog aerodoroma, zbog jeftinijih usluga avionskog prevoza.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Savo Bakajlić kaže da je u Semberiji za otkup i preradu već pripremljeno oko 1.000 tovnih junadi.

- Realna otkupna cijena trebalo bi da iznosi oko 4 KM po kilogramu žive stoke. Prije godinu dana junad je otkupljivana po cijeni od 4,4 do 4,6 KM po kilogramu. Ovoga puta će farmerima biti ponuđena otkupna cijena od 3,8 do 4 KM po kilogramu žive stoke - kaže Bakajić, ističući da je dobra vijest za farmere što će ponovo biti u prilici da prodaju već utovljenu junad na kojoj su u proteklim mjesecima bilježili gotovo dnevne gubitke zbog ishrane.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.