NavMenu

Potpisan sporazum za nastavak izgradnje Koridora 5C - Vrijednost dionice Klopče-Donja Gračanica 108 mil EUR

Izvor: Klix Ponedjeljak, 09.05.2016. 13:31
Komentari
Podeli
U prostorijama preduzeća "Autoceste FBiH" danas je potpisan ugovor o nastavku izgradnje zeničke zaobilaznice, LOT 2 dionica Klopče-Donja Gračanica kod Zenice vrijedan vrijedan 108 mil EUR.

Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija u Vladi FBiH naglasio je da BiH uvođenjem novog modela finansiranja izgradnje autoputa 5C ubrzava započete projekte, a naročito je važno finansiranje EBRD-a.

Ugovor su potpisali Jasmin Bučo v.d. direktor JP "Autoceste FBiH" kao investitor i Hamed Ramić, direktor "Euro-Asfalt" Sarajevo na čelu konzorcija, te Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH u svojstvu supotpisnika, i u ime izvođača radova Josip Kuzmanić, direktor regije "Strabag", Austrija.

Ukupna dužina dionice iznosi 5,78 kilometara.

- Potpisivanje ovog ugovora rezultat je napornog rada Vlade FBiH, jer su u međuvremenu donijete značajne odluke u cilju rješenja problema, zbog kojih u prethodnom periodu nije bio moguć nastavak izgradnje ove dionice. Dogovoren je kredit s EBRD-om u iznosu od 108 mil EUR, kojim je konačno zatvorena finansijska konstrukcija - istakao je ministar Lasić.

On je naglasio da je pozitivan novi pristup i odnos između EBRD-a i BiH koji se odnosi na novi četverogodišnji okvir finansiranja Koridora 5C u iznosu od 300 mil EUR.

- Prve tranše tog dogovora su već u proceduri i odnose se na 36 mil EUR, a ovu dionicu i 40 mil EUR za drugu fazu dionice Svilaj - Odžak. Ostatak sredstava je vezan za izgradnju ceste od Mostara iz pravca sjevera i iz pravca juga - nagašava Lasić.

Početkom radova na ovoj dionici bit će otvoreno prvo gradilište na Koridoru 5C za novi investicioni ciklus vrijedan 892 mil EUR.

- Definisali smo novih 13 projekata na Koridoru 5C. Nastavljamo radove punom parom od polovine maja. Značajniji radovi na dionici Klopče - Pečuj (Donja Gračanica) obuhvaćaju izgradnju četiri vijadukta i dva tunela. Vrijednost ugovora je 107.879.289,94 eura sa PDV-om, a sredstva su osigurana putem međunarodnih finasijskih institucija OPEC fonda za međunarodni razvoj i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Radovi bi trebali biti okončani dvije i po godine nakon njihovog početka - istaknuto je na današnjem potpisivanju ugovora.


Također, na samitu u Beču prošle godine BiH je odobren grant od 22 mil EUR za prekogranični projekat za most na Savi i autocestu kod Svilaja. Izgradnja autoceste Mostar jug - Počitelj i Zenica sjever - Žepče jug kandidati su BiH za finansiranje putem investicijskog okvira zapadnog Balkana, a konačno zatvaranje finansijske konstrukcije očekuje se u septembru u Parizu.

Da bi BiH dobila nova kreditna sredstva nužno je donošenje strategije za promet, kako bi se završili projekti poput Koridora 5C. Ministar Lasić ističe da je strategija u izradi i da se njeno okončanje očekuje u narednih nekoliko sedmica.

- Povećanjem prihoda preduzeća "Autoceste FBiH" cilj je u naredne četiri godine izgraditi 2/3 Koridora 5C - zaključuje ministar Lasić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.