Izvor: Glas Srpske | Nedjelja, 08.05.2016.| 10:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Rok za registraciju poljoprivrednih imanja u RS 15. maj - Pravo na podsticaje imaju samo oni koji ažuriraju podatke u APIF-u

(Foto: branislavpudar/shutterstock.com)
Od 32.674 poljoprivredna gazdinstva u RS podatke u APIF-u je do sada ažuriralo samo 2.631 njih, odnosno svako 12 imanje, a oni koji to ne učine do 15. maja, kada ističe rok za registraciju, ostaće bez podsticaja za ovu godinu, potvrdili su to u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

- Od registrovanih 2.631 gazdinstava podatke su ažurirala 102 komercijalna, 2.502 nekomercijalna, te 27 pravnih subjekata. Pravilnikom o podsticajima regulisano da novac za tu namjenu mogu dobiti samo ona gazdinstva koja ažuriraju podatke u APIF-u do 15. maja - dodaju u Ministarstvu.

Dodatne nove mjere za komercijalna gazdinstva, koja na vrijeme ažuriraju podatke, su pravo na besplatnu pedološku hemijsku analizu plodnosti zemljišta i pristup sredstvima iz namjenskih kreditnih linija Investiciono-razvojne banke RS i "Partner fonda".

- Sva gazdinstva, koja na vrijeme ažuriraju podatke, imaće pravo na podršku dugoročnom razvoju, podsticaje za kapitalna ulaganja u objekte, opremu i mehanizaciju - rekli su u Ministarstvu i naglasili da će komercijalna gazdinstva imati dvostruko veći procenat povrata uloženog novca u odnosu na nekomercijalna.

Objašnjavaju da će dodatni podsticaj imati sva komercijalna gazdinstva, i to 10% za nosioce gazdinstva starosti do 40 godina, odnosno 5% za one koji imaju formalno obrazovanje iz poljoprivrede, prehrambene tehnologije ili veterinarske medicine.

Gazdinstva upisana u registar obavezno prijavljuju APIF-u podatke o zasijanim, odnosno zasađenim poljoprivrednim kulturama i koliko imaju stoke.

- Rokovi za ažuriranje podataka u registru biće osnov za isplatu podsticajnih sredstava. Do sada se taj uslov odnosio samo na prijavu površina pod pšenicom, jer se taj podsticaj isplaćuje po hektaru zemljišta, ali od ove godine navedeni uslov važi za sva prava na podsticaje - kažu u Ministarstvu.

Dodaju da je upis dobrovoljan i besplatan.

- U registar se unose podaci o gazdinstvu, nosiocu i članovima, pravnom osnovu i načinu korišćenja zemljišta, vrstama poljoprivrednih kultura i površinama za svaku godinu - ističu u Ministarstvu.

(Foto: Fotokostic/shutterstock.com)
Uz zahtjev za upis podnose se i kopije lične karte (za nosioca i članove gazdinstva), te liste nepokretnosti, posjedovnog lista, ugovora o zakupu ili drugog akta kojim se dokazuje pravni osnov korišćenja zemljišta.

Poljoprivrednici trebaju da dostave i kopije rješenja o registraciji pravnog subjekta kod nadležnog organa, te potvrde o jedinstvenom identifikacionom broju (JIB). Upisom se automatski dodjeljuje broj (BPG), a gazdinstvo dobija pravo na podnošenje zahtjeva Agenciji za agrarna plaćanja za korištenje podsticaja za razvoj poljoprivrede.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije Savo Bakajlić procjenjuje da su za mali odziv farmera krivi radovi na njivama, ali i komplikovana procedura.

- To je sve prilično komplikovano, iako se sad uključila i stručna Savjetodavna služba Ministarstva poljoprivrede, tako da i ona pomaže ljudima oko prijave. Siguran sam da bar 20% poljoprivrednika ta pravila ne razumije, niti zna ispuniti prijavu - rekao je Bakajlić.

Opštinama 7 mil KM

Jedinica Ministarstva poljoprivrede za koordinaciju poljoprivrednih projekata saopštila je da je završila sprovođenje projekta "Poboljšanje životnih uslova na selu" u okviru kojeg je u 14 nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština uloženo oko 7 mil KM.

- Četvorogodišnji projekat je podržan novcem Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD), a implementacija se odvijala u Bileći, Višegradu, Istočnom Starom Gradu, Trnovu, Berkovićima, Istočnom Mostaru, Kalinoviku, Nevesinju, Rogatici, Rudom, Čajniču, Ljubinju, Novom Goraždu i Foči - istakli su u ovoj jedinici.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE