NavMenu

Vijeće eksperata VTK BiH: CEFTA je tek stanica na putu BiH ka Evropi

Izvor: Dnevni avaz Srijeda, 12.12.2007. 10:03
Komentari
Podeli

Vijeće eksperata Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH, na osnovu analize koju je pripremio Duljko Hasić, ocijenilo je da Sporazum o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Evropi (CEFTA) nema lošije uvjete za izvoz u osam zemalja jugoistočne Evrope kao potpisnica u odnosu na ugovore o slobodnoj trgovini.

Naprotiv, kako je istaknula Azra Hadžiahmetović, predsjednica Vijeća, ako na vrijeme bude usvojena potrebna regulativa na nivou zemlje, uvjeti bi mogli biti bolji. Ranko Marinković kazao je da se to posebno odnosi na tehničke i prehrambene proizvode.

Naglašeno je da CEFTA ne ograničava zemlje potpisnice ni u primjeni zaštitnih mjera u oblasti poljoprivrede, kao odgovor na slične mjere drugih zemalja potpisnica.

Anto Domazet istaknuo je da je CEFTA samo stanica na putu ka EU. Upozorio je da je veoma indikativno da je bh. izvoz u zemlje potpisnice ugovora svega 15 posto ukupne razmjene. Obavlja se uglavnom s Hrvatskom i Srbijom. Zapitao se da li su tome razlog vancarinske barijere kao svojevrstan "balkanski specijalitet" da bi se izvukla veća korist.

Vijeće eksperata upozorilo je i na pripreme za korištenje pristupnih fondova EU od 2007. do 2013. godine. U pitanju je 11,565 milijardi eura (22 milijarde KM) koje će biti na raspolaganju prema projektnim konkursima. Ne bi trebalo da naša zemlja nema valjanih projekata, da izostane!

Eksperti su saglasni da vize mogu biti jedna od barijera provođenja CEFTA-e. Stoga zagovaraju vizne olakšice koje će što prije dovesti do bezviznog režima. Sa zemljama potpisnicama CEFTA, u pravilu, vize su teret, pa čak i svojevrsna vancarinska barijera da se ostvari povoljniji položaj u vanjskoj trgovini.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.