NavMenu

Da li se urušava zdravstveni sistem BiH - Za tri godine zemlju napustilo 400 ljekara specijalista

Izvor: B92 Četvrtak, 05.05.2016. 10:49
Komentari
Podeli

Hiljade zdravstvenih radnika, među kojima su stotine lekara specijalista, otišlo je iz Bosne i Hercegovine i ta pojava poprima epidemijske razmere.

Vlasti ignorišu taj problem, iako se zdravstveni sistem već suočava s posljedicama. Samo u prošle tri godine iz Bosne i Hercegovine otišlo oko 400 ljekara specijalista, saznaje Federalna televizija, prenose Nezavisne novine.

U učionici jednog centra za strane jezike u Zenici, 60% od 120 polaznika su zdravstveni profesionalci, mahom ljekari. Poznavanje određenog stepena njemačkog i engleskog jezika odnedavno je, uz posjedovanje odgovarajuće stručne spreme, uslov za dobijanje radnih dozvola u zemljama Evropske unije.

Almir Kavaz, anesteziolog u zeničkoj Kantonalnoj bolnici, sa porodicom uskoro odlazi iz zemlje, sa željom da osiguraju sebi budućnost. Dodaje kako unapređivanje njegovog znanja nije moguće ostvariti u BiH.

U Sindikatu doktora medicine i stomatologije kažu kako za problem odlaska ljekara odgovornost treba tražiti u nespremnosti vlasti da djeluju u korist zdravlja građana i zdravstvenog sistema.

Prim. dr Haris Husremović, predsednik Sindikata doktora medicine i stomatologije ZDK-a, upozorava kako već sad nedostaje ljekara – oprema se može i nabaviti, ali za jednog specijalistu trebaju desetine godina.

Ljekarska komora Federacije godinama upozorava da će se zemlja, zbog svjetskih migracijskih procesa, suočiti s problemom odlaska ljekara. Reakcije nadležnih su izostale i sada se suočavamo s posljedicama – samo u protekle tri godine iz Bosne i Hercegovine otišlo oko 400 ljekara specijalista.

- Ne budemo li smislili strategiju zasnovanu na boljem stimulisanju ljekara, boljim uslovima za njihovu edukaciju i rad, po uzusima moderne medicinske nauke, doći ćemo u situaciju da će se urušiti kompletan zdravstveni sistem Federacije - ističe za FTV prim. dr Harun Drljević, predsjednik Ljekarske komore FBiH.

Ta se situacija može spriječiti sistemskim mjerama koje će vlasti kreirati uvažavajući zahtjeve i preporuke ljekarske struke.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.