NavMenu

Povjeriocima bijeljinske "Šećerane" priznato 16 mil KM

Izvor: Capital Srijeda, 04.05.2016. 12:14
Komentari
Podeli
(Foto: facebook.com)
Na nastavku Skupštine povjerilaca bijeljinske "Fabrike šećera" u stečaju, koji je danas održan u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini, povjeriocima je priznato još 3,5 mil KM potraživanja, tako da do sada ukupno priznata potraživanja iznose oko 16 mil KM.

Stečajni upravnik Lazo Đurđević priznao je potraživanje razlučnog povjerioca Poreske uprave RS u iznosu od 1,3 mil KM nad nepokretnom imovinom "Šećerane", dok je osporio potraživanje u iznosu od 1,4 mil KM.

Priznao je i potraživanje razlučnog povjerioca Bojana Mrđena iz Banjaluke u iznosu od 112.571 KM nad pokretnom imovinom. Bojan Mrđen je bivši direktor "Šećerane" i sin Ljube Mrđena direktora "Agrocoop export-importa" kojem je suđeno za pranje novca u slučaju protiv Zorana Ćopića. Priznato je i 36.100 KM potraživanja Vedrana Galića iz Banjaluke, takođe, nad pokretnom imovinom.

Stečajni upravnik je priznao potraživanja stečajnih povjerilaca koja su svrstana u opšti isplatni red. "Energosistemu" iz Brčkog priznato je potraživanje od 268.965 KM, koje se odnosi na kamate na glavni dug, koji je priznat na prethodnom ročištu u iznosu od 285.119 KM, tako da ukupna priznata potraživanja ovog preduzeća iznose 549.484 KM.

Među značajnijim potraživanjima priznata su i potraživanja "Elektrobijeljine" u iznosu od 1,2 mil KM, koja su svrstana u opšti isplatni red, potraživanja 84 radnika "Šećerane" u iznosu od 257.172 KM, potraživanje Poreske uprave RS u iznosu od 124.245 KM, UIO Regionalnog centra Tuzla u iznosu od 66.195 KM, "Euroterma" iz Dvorova u iznosu od 33.673 KM, "ITT Inženjeringa" iz Tuzle u iznosu od 20.378 KM, "Vidinko tursa" iz Lopara u iznosu od 26.871 KM i još nekoliko manjih potraživanja.

Predsjednik Sindikalne organizacije u "Fabrici šećera" Miodrag Stjepanović je, nakon prvog dijela ove Skupštine povjerilaca, izrazio sumnju u mogućnost pokretanja fabrike. Kazao je da mu je sumnjivo što je izjašnjavanje o potraživanju banjalučkog "Agrocoop" ostavljeno za posebno izvještajno ročište.


- Ima još povjerilaca o čijim potraživanjima se stečajni upravnik mora izjasniti. Zaplićemo se i otvaraju se novi problemi, kao što je pitanje vlasništva nad zemljištem na kome se nalaze objekti "Šećerane". Čini mi se da Vlada RS namjerno odugovlači ovaj postupak - kaže Stjepanović.

On je istakao da ne očekuje da će fabrika biti pokrenuta navodeći da će se ovaj postupak "razvlačiti još najmanje desetak godina".

- Puno je igara u pitanju oko "Šećerane". Ne očekujem ni da će radnici u skorije vrijeme bilo šta naplatiti. Iz Vlade RS nastoje otkupiti potraživanja radnika, da bi se oni uključili u ovaj spor. Opet se podmeću različiti klipovi u toškove ove fabrike - kaže Stjepanović naglašavajući da je uvijek neko usporavao rješenje za "Šećeranu".

U nastavku Skupštine povjerilaca stečajni upravnik Lazo Đurđević će podnijeti izvještaj o toku sprovođenja stečajnog postupka između dvije Skupštine povjerilaca.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.