NavMenu

Odgođena prodaja imovine GRAS-a, Vlada KS obećala isplatu duga

Izvor: Indikator Četvrtak, 28.04.2016. 10:50
Komentari
Podeli
(Foto: Gras.ba)
Uprava za indirektno oporezivanje je otkazala najavljenu aukciju na kojoj je trebala biti izvršena prodaja 8 tramvaja i 28 autobusa KJKP GRAS iz Sarajeva i to na rok od dva mjeseca.

Vlada Kantona Sarajevo i nadležno kantonalno Ministarstvo saobraćaja proslijedili su dopis Upravi za indirektno oporezivanje kojim je zatražena odgoda aukcije za prodaju vozila kompanije GRAS iz Sarajeva zakazane za 28.04.2016. godine u cilju naplate duga po osnovu PDV-a.

Kao vlasnik – osnivač preduzeća GRAS iz Sarajeva, Vlada Kantona Sarajevo je dala garancije Upravi za indirektno oporezivanje da će u naredna dva mjeseca putem kreditnog zaduženja izvršiti kompletnu uplatu duga ovog preduzeća po osnovu PDV-a, koji u ovom trenutku sa zakonskom zateznom kamatom iznosi 15,7 mil KM.

Imajući u vidu da bi oduzimanje i prodaja vozila kompanije GRAS izazvala značajne negativne posljedice po javni transport u gradu Sarajevu, UIO je produžila rok za uplatu duga GRAS po osnovu PDV-a za dva mjeseca, koliko je Vlada Kantona Sarajevo procijenila da im je neophodno za kreditno zaduženje iz kojeg će se izvršti namirenje duga. Naravno, do konačne uplate cjelokupnog dugovanja UIO će i dalje obračunavati zakonsku zateznu kamatu koja iznosi 0,04 % na osnovni dug za svaki dan zakašnjenja plaćanja.

- Vjerovanja smo da će preduzeće GRAS Sarajevo kao i vlasnik – osnivač ovog preduzeća, a to je Vlada Kantona Sarajevo, ispuniti svoje obećanje i cjelokupni dug izmiriti u roku od dva mjeseca, inače će UIO biti prisiljena da organizuje novu aukciju i proda vozila koja su Upravi data kao osiguranje plaćanja duga.


Podsjećanja radi, UIO je u maju 2014. godine kompaniji GRAS izdala Rješenje o odgođenom plaćanju duga po osnovu PDV-a i to na 36 rata. Tada je ukupan dug kompanije GRAS iznosio 8,7 mil KM.

S obzirom na to da dug nije bio izmirivan u skladu sa dogovorenim uslovima, UIO je 14.04.2015. godina podnijela nadležnom Sudu Prijedlog za izvršenje na iznos od 7,8 mil KM, a dana 30.06.2015. nadležni Sud je donio Rješenje o izvršenju, tako da je UIO javnu aukciju za prodaju 8 tramvaja i 28 autobusa bila zakazala za 28.04.2016. Ista je otkazana na period od naredna dva mjeseca.

Osnovni dug kompanije KJKP GRAS Sarajevo u ovom trenutku iznosu 14,6 mil KM, a ukupan dug sa zakonski predviđenom zateznom kamatom iznosi 15,7 mil KM, saopćeno je iz UIO BiH.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

16.04.2024.  |  Agro

Može li se rakija pokvariti?

16.04.2024.  |  Agro

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.