NavMenu

Uskoro potpisivanje novih ugovora za izgradnju Bloka 7 TE "Tuzla" - Pripremni radovi mogući u 2017.

Izvor: Klix Srijeda, 27.04.2016. 13:42
Komentari
Podeli
(Foto: elektroprivreda.ba)
Procedure vezane za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane (TE) "Tuzla", koja će koštati oko 1,5 mlrd KM, se privode kraju. Kako je u razgovoru za Klix.ba kazao direktor Elektroprivrede (EP) BiH Bajazit Jašarević, ako sve bude išlo prema planu, pripremni radovi bi mogli početi već u narednoj godini.

Tokom višemjesečnih pregovora između EP BiH i kineskih partnera došlo je do značajnog pomaka. Prema Jašarevićevim riječima, dogovoreni su svi tehnički detalji, odnosno dogovoren je obim izvođenja radova, kao i valuta u kojoj bi se vršilo kreditiranje kod kineske banke.

Shodno pomenutom, kredit kojim bi se finansirala izgradnja Bloka 7 bio bi u eurima, a ne u dolarima, kako je svojevremeno predlagano.

- Na Samitu 16+1, koji će biti održan u sklopu Sarajevo Business Foruma, bit će potpisan novi ugovor za izgradnju Bloka 7 TE "Tuzla", a koji će podrazumijevati sve ono što su ljudi tehničke struke do sada usaglasili. I dalje ostaje naš zahtjev prema kineskim partnerima da nam, uz posredovanje kineske vlade, omoguće produžavanje vremenskog perioda za otplatu kredita - kazao je za Klix.ba Jašarević.

U EP BiH se nadaju da će, uz posredovanje Vlade Narodne Republike Kine, biti omogućeno da vrijeme za otplatu kredita bude 15 godina uz grejs period od pet godina.

- Zajedno smo usaglasili da kredit ne možemo vratiti za 10 godina uz grejs period od pet godina, koliko nam je ponuđeno. Imamo uvjeravanja da će kineska vlada napraviti izuzetak kada je u pitanju obezbjeđenje ovog novog našeg zahtjeva i da će Kineskoj razvojnoj banci dati upute da se omogući finansiranje ovog projekta - ističe prvi čovjek EP BiH.

(Foto: elektroprivreda.ba)
Ukoliko dođe pozitivan odgovor, Jašarević naglašava da će svi uslovi biti ispunjeni kako bi EP BiH mogla uputiti zahtjev za odobravanje kredita.

- U nekoj optimističnoj varijanti, očekujemo da se to sve završi do kraja ove, a u nekoj realnoj, do proljeća naredne godine. Ukoliko dobijemo uvjerenje kineske vlade da će sve ići kako treba, u toku naredne godine intenzivirat ćemo pripremne radove koji su u obavezi EP BiH, a kako bi ih mogli završiti do okončanja projektovanja bloka. Nadamo se da će ovaj projekat uspjeti i da će biti primjer za izgradnju termo blokova u ovoj regiji po našem modelu - kapital iz neke od istočnih zemalja, a tehnologija iz zapadnih zemalja. To omogućava više ekološke standarde, te bolju ekonomiju - dodaje Jašarević.


Inače, Blok 7 jačine 450 megavata slovi za najveću poslijeratnu investiciju u energetskom sektoru u BiH, u iznosu od 722 mil EUR, od čega je 15% vlastitih i 85% kreditnih sredstava.

- Smatram da je Blok 7 najvažniji energetski projekat u BiH. Svjesni smo da je došlo do neočekivano velikog pada u cijeni električne energije i da je vrlo teško unatoč tome razmišljati o ulaganju u velike energetske blokove, ali mislim da se svi možemo osloniti da je to jedini način da BiH, koristeći domaće resurse, ostane energetski stabilna i održiva zemlja, što može biti glavna pretpostavka njenog bržeg ekonomskog razvoja - zaključuje Jašarević u razgovoru za Klix.ba.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj, Finansije

Na prodaju potraživanja Kompanije Dušanić iz Prnjavora

Stečajni upravnik Kompanije Dušanić iz Prnjavora oglasio je prodaju potraživanja i preuzimanje vođenja i finansiranja stečajnog dužnika. Kako se navodi u oglasu, ukupna vrijednost potraživanja po predmetima koji se vode u Osnovnom sudu u Banjaluci iznose 1.573.219 KM. Imovina stečajnog dužnika prodaje se "u paketu" kao jedna cjelina. Početna cijena iznosi 786.609 KM što čini polovinu ukupne vrijednosti potraživanja u oba predmeta i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.