NavMenu

Prihodi kompanije "Apple" pali prvi put nakon 13 godina - U prvom kvartalu zarada manja za 22%

Izvor: seebiz.eu Srijeda, 27.04.2016. 09:39
Komentari
Podeli
Prihodi kompanije "Apple" u proteklom tromjesečju pali su 13% na godišnjem nivou, na 50,6 mlrd USD, što je prvi pad prihoda tog tehnološkog diva u 13 godina, a posljedica je pad prodaje "iPhone"-a. "Apple" je u proteklom kvartalu ostvario čistu dobit od 10,5 mlrd USD, što je 22% manje nego u istom razdoblju lane.

U proteklom je tromjesečju prodato 51,2 miliona "iPhone"-a, dok je u istom lanjskom razdoblju prodaja iznosila 61,2 miliona. Pritom su najviše, 26%, pali prihodi od prodaje u Velikoj Kini, odnosno na tržištima Kine, Hong Konga i Tajvana, što je drugo najveće tržište kompanije nakon američkog.

Jedan od uzroka tome je i visok kurs dolara, jer zbog toga padaju prihodi američkih kompanija sa inostranih tržišta.

Svijetla tačka je rast prihoda od usluga kompanije, koje uključuju aplikacije "Apple Music" i "App Store", za 20% na godišnjem nivou, na 6 mlrd USD, čime je taj sektor premašio prihode od prodaje uređaja "iMac" i "iPad".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.