NavMenu

"Atlantic Grupa" razmatra preuzimanje "Podravke" - Većinski udio trenutno vrijedi oko 160 mil EUR

Izvor: eKapija Srijeda, 27.04.2016. 09:37
Komentari
Podeli
(Foto: atlantic.hr)
Privatizacija dijela državnih preduzeća kako bi se smanjio javni dug jedan je od proklamovanih ciljeva Vlade Hrvatske. Uz neke turističke kompanije u tom kontekstu najčešće se spominje koprivnička "Podravka", jer se procjenjuje da bi prodajom udjela u tim društvima država relativno brzo mogla doći do novca.

Iz "Atlantic Grupe" potvrđuju da su spremni za akviziciju "Podravke", koju su neuspješno već pokušali da kupe prije sedam godina. U toj kompaniji kažu da, kao snažna regionalna prehrambena kompanija s razvijenom distribucijskom platformom, mogu biti konsolidator prehrambene industrije u regionu jugoistočne Evrope, pa i šire.

- Ako zainteresovane strane u "Podravki", uključujući državu, odluče da prodaju većinski udio u kompaniji, "Atlantic Grupa" će ovu mogućnost razmotriti u kontekstu snaženja na regionalnom tržištu, kao i strategije internacionalizacije koja nam je trenutno u fokusu - navode u toj kompaniji, a prenose hrvatski mediji.

U vlasničkoj strukturi "Podravke" dominantnu ulogu uz državu imaju penzijski fondovi. Država i njeni penzijski fondovi kontrolišu 25,4% dionica "Podravke", a četiri obavezna penzijska fonda raspolažu sa oko 38% dionica.

Prema cijenama na Zagrebačkoj berzi, državni udio na tržištu vredi oko 600 miliona kuna (80 mil EUR), a za preuzimanje većinskog udjela "Atlantic" bi morao da izdvoji najmanje 1,2 milijarde kuna (160 mil EUR).


Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Energija, Energija, Industrija, Industrija

Kineski gigant TBEA International Engineering zainteresovan za energetske projekte u RS, prioritet obnova distributivne mreže

​Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je u utorak u Banjaluci sa predstavnicima kineske kompanije TBEA International Engineering. U pitanju je kompanija koja se pretežno bavi rekonstrukcijom i razvojem distributivne i prenosne mreže, a osim toga realizuju i projekte u oblasti obnovljivih izvora energije, skladištenja energije, eksploatacije uglja i izgradnje termoelektrana. Na sastanku je razmatran

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.