Izvor: B92 | Srijeda, 27.04.2016.| 09:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Google" osniva startap kompaniju kako bi zadržao zaposlene

Zaposleni u kompaniji "Google" su u posljednje vrijeme stvorili brojne startap kompanije kako bi iznijeli svoje ideje na svjetlost dana. To je dobro za inovacije, ali ne i za "Google", koji sada čini sve da zadrži ove zaposlene u svojoj kući.

Kako navodi "The Information", "Google" kreira "Area 120" - startap inkubator koji će omogućiti nekim zaposlenim da obavljaju svoje lične projekte" punim vremenom (za ovakve projekte "Google" je do sada dozvoljavao korišćenje 20% radnog vremena).

Svako ko želi da se prijavi potrebno je da dostavi biznis plan, i ukoliko bude prihvaćeno, potroši nekoliko mjeseci radeći na samo toj ideji. Kompanija nije još uvijek ništa zvanično potvrdila, ali nije ni jasno kada bi "Area 120" mogao da počne da radi. Pokretanje ovakvog inkubatora svakako nije iznenađenje, jer "Google" pokušaji da njeguju kulturu nalik na starap nisu uvijek spriječavali ljude da napuste kompaniju.

ATAP tim je recimo izgubio svog lidera koji je otišao u "Facebook". U nekoliko slučajeva dezerteri su kreirali kompanije koje su direktno bile suprotstavljene "Google"-u. Kevin Sajstrom na primjer, je radio u "Google"-u dvije godine prije nego što je stvorio aplikaciju "Instagram", koju je kasnije kupio "Facebook".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.