NavMenu

NEW YORK - LONDON: Ublažen strah od recesije, berze u plusu

Izvor: Fena Nedjelja, 09.12.2007. 18:17
Komentari
Podeli

Ublaženi strah ulagača od recesije u američkoj privredi na najvažnijim svjetskim tržištima dionica protekle sedmice potaknuo je nastavak rasta vrijednosti berzanskih indeksa.

Tako je njujorški Dow Jones indeks porastao oko 1,9 posto na sedmičnoj razini, na 13.626 bodova. S&P indeks ojačao je 1,6 posto, na 1.505 bodova, a Nasdaq indeks za 1,7 posto, dosegnuvši 2.706 bodova.

Nekoliko statističkih izvještaja, među ostalim i ono o neočekivano dobroj situaciji na tržištu rada, otklonili su svaki strah od recesije američkoj privredi, kažu analitičari. To je izazvalo snažan oporavak cijena dionica od sredine sedmice, ponajviše tehnoloških kompanija koje su uglavnom sastavnice Nasdaq indeksa. Tako je u srijedu cijena dionica Microsofta porasla čak 4,2, a Applea 3,2 posto, prenijela je Hina.

Oporavile su se i dionice građevinskih kompanija, jer je u četvrtak predsjednik SAD-a George W. Bush konačno predstavio plan zamrzavanja kamata na hipotekarne kredite na pet godina, što će mnoge građane spasiti od osjetnog povećanja mjesečnih kreditnih rata. Analitičari ocjenjuju da će taj plan stabilizirati finansijsko tržište i spriječiti pad američke privrede u recesiju. "Plan vlade neutralizirao je paniku. Sada se puno bližim čini scenarij blagog usporavanja rasta BDP-a nego pad privrede u recesiju, što je pozitivno djelovalo na berze", kaže Doug Roberts, analitičar tvrtke Channel Capital Research.

Zahvaljujući tome, u četvrtak je Dow Jones indeks građevinskih kompanija porastao čak 13 posto, što je njegov najveći dnevni rast u protekle dvije godine. No, time je povratio samo dio gubitka, s obzirom da je od početka godine potonuo više od 52 posto.

Ipak, na tržištu i nadalje prevladava oprez u pogledu kreditne krize. "Da nema ove kreditne krize, vjerojatno uopće ne bismo govorili o recesiji i bili toliko zabrinuti za poslovne rezultate finansijskih institucija i građevinskih kompanija", kaže Gail Dudack, glavna analitičarka tvrtke Dudack Research Group. Koliko je situacija ozbiljna pokazuje i potez jedne od vodećih američkih kompanija za finansiranje stanogradnje Fannie Mae, koja je objavila kako će
smanjiti dividendu za 30 posto i iduće godine prodati povlaštene dionice vrijedne sedam milijardi dolara kako bi zadržala postojeću razinu kapitala. "Uvjeti na građevinskom i finansijskom tržištu, kao i vjerojatni daljnji pad cijena nekretnina, naštetit će poslovnim rezultatima u tekućem tromjesečju, kao i u 2008. godini", upozorava tvrtka Fannie Mae.

I na evropskim su berzama cijene dionica osjetno porasle protekle sedmice. U Londonu je FTSE 100 indeks skočio 1,9 posto, na 6.555 bodova. DAX indeks Frankfurtske burze porastao je 1,6 posto, na 7.994 boda.

Među najvećim dobitnicima posebno su se izdvajale bankarske dionice, iako još na gubitku od nekih 12 posto od početka godine. "Aktualni uzlazni trend samo je dokaz optimizma ulagača zbog izgleda za smanjenjem kamatnih stopa u Britaniji", kazao je Angus Campbell, čelnik trgovine u Capital Spreadsu u Londonu.

Od pojedinačnih dobitnika isticala se britanska banka RBS, čije su dionice poskočile 10 posto nakon objave da će otpisati imovinu u vrijednosti 1,25 milijardi funti (2,55 mlrd dolara) a i da će joj dobit u ovoj godini nadmašiti očekivanja. Ulagači, inače pojačano uznemireni zbog nedovoljne transparentnosti izloženosti banaka na krizom pogođenom tržištu drugorazrednih hipotekarnih zajmova, strahovali su da će RBS najaviti daleko veći otpis imovine. U sektoru
banaka na dobitku su još bile dionice HSBC-a, za tri posto. Slijede one Barclaysa, s rastom cijene dionica od četiri posto, te UBS-ove, na
dobitku od 2,6 posto.

Analitičari smatraju da će dionice vjerojatno nastaviti jačati. "Nismo svjedočili kapitulaciji tako da nije jasno jesmo li došli do dna", tumači analitičar Fortis banke Philippe Gijsels. "No, trebali bi ostvariti dobitak od 6 do 8 posto na dionicama, koliko smo očekivali ranije ove godine. Ostanu li cijene dionica stabilne ili pak ojačaju tokom idućih nekoliko tjedana, doći ćemo do tačke kada ulagači odlaze na praznike a to obično nije trenutak za nagli pad cijena", ocijenio je, dodajući kako će to ostaviti više vremena za domaću
zadaću te pomniji pogled na stanje u gospodarstvu.

Indeks Tokijske berze Nikkei ojačao je u tome razdoblju 1,8 posto, dosegnuvši 15.956 bodova.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.