NavMenu

Kina traži od Banaka da drže veće rezerve novca

Izvor: Fena Nedjelja, 09.12.2007. 17:00
Komentari
Podeli

Centralna banka Kine saopćila je u subotu da je povećala obim novčanih sredstava koje banke u zemlji moraju držati kao rezervu, deseti put ove godine, nastojeći "ohladiti" nezadrživu ekspanziju domaće privrede.

Prema saopćenju Narodne banke Kine, objavljenom na web-stranici banke, stopa će od 25. decembra biti povećana za jedan procentni poen na 14,5 procenata kako bi se smanjio obim kreditiranja koji potiče privredni rast zemlje.

Taj korak ima za cilj "ojačati upravljanje gotovinom u bankarskom sistemu i ograničiti prekomjerni rast kreditiranja", prenio je AP saopćenje kineske banke.

Kineska privreda petu godinu zaredom bilježi dvocifreni rast koji je i u trećem ovogodišnjem tromjesečju iznosio 11,5 posto.

Zahtjev Centralne banke Kine uslijedio je u subotu nakon nekoliko povećanja kamatnih stopa i ograničenja investicija u sektoru nekretnina, u automobilskoj i drugim industrijskim granama kako bi se kontrolirao privredni bum koji bi, kako strahuju kineski zvaničnici, mogao potaknuti inflaciju ili finansijsku krizu.

U isto vrijeme ekonomija se bori s inflacijom koja je najvećim dijelom uzrokovana rastom cijena prehrambenih proizvoda. Stopa inflacije u oktobru porasla je na 6,5 posto, što je najviši nivo za 11 godina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.